BERLINSKA VEČER ZA PAMĆENJE

PROSLAVA 40. OBLJETNICE HRVATSKE KATOLIČKE MISIJE
tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/E, jeste se dobro spremili! – jedan je od niza pozitivnih komentara koji su padali po završetku skoro trosatnog kulturnog programa u povodu 40-te obljetnice Hrvatske katoličke misije Berlin. Istina, brojne glazbene točke koje su se smjenjivale na pozornici ATZE teatra gdje je program izveden, pomno su i dugo pripremane od strane cijelog niza aktivista, glazbenika, voditelja, vjernika…  Oko 500 posjetitelja koji su imali sreću dobiti  jednu od, vrlo traženih, besplatnih, ali brojem ograničenih, ulaznica, uživali su u programu kakvoga nisu dugo vidjeli. Večeri je nazočio i veleposlanik RH dr. Miro Kovač u društvu supruge. A događaj nije propustio niti Horst Budde, voditelj Wellebita,  njemačkog tamburaškog orkestra koji od 1902. godine u svojem repertoaru njeguje i hrvatsku glazbenu baštinu.
A sve je u ovoj večeri započelo uvodnom riječi fra Petra Čirka, voditelja Hrvatske katoličke misije koji je ukratko, kronološki podsjetio na protekle četiri decenije, na početke koji sežu u 1969. godinu.
Zajedničko slavlje i uživanje u onome što u brojnim aktivnostima vjernika, danas pruža i ostvaruje Misija, krenulo je uz zvuke hrvatske nacionalne himne, uz pratnju tamburaša i izvedbu zborova.
Kroz program večeri izvrsno je vodila Anita Liović. Pozornicom su potom zavladali zvuci iz opere Nabuko, melodije dalmatinskog kraja i Misijska himna u izvedbi mješovitog crkvenog zbora a pod ravnanjem Matije Ćosić.
Potom redom, folkloraši, mlađi i stariji koje su do sada dugi niz godina pripremale Mirjana Begić i Neda Grubišić.  Zasvirao je  Mario Raič, student gitare. Zapjevala je prelijepim glasom operna pjevačica Tanja Šimić. Sve je iznenadio predivan duet Evelin Novak i Ante Bagarića. Klapa Berlin predvođena Marinom Tadinom, pokazala je kako zvuče duhovne i druge skladbe  izvedene u višeglasju skladnih muških glasova.
Potom su kroz svoju prošlost i povjest misije, pod ravnanjem Suzane Smolković i uz pratnju tamburaša, povele članice zbora Ivan Lukačić. Djelovale su i pjevale zajedno osamdestih godina,  u vrijeme kad su bile djeca, tada  pod ravnanjem fra Stipice Grgata.  Proslava misijske obljetnice ponovo ih je okupila, probudila uspavani, nikada ugašeni žar ka  glazbi i pjevanju. U njihovim redovima na pozornicu su izišle i nekadašnje članice ovog zbora pristigle i iz drugih mjesta Njemačke kao i iz Domovine. Zapjevala je  s njima nekadašnja članica, časna sestra Anica Marija Cvitković kao i Anica Martinović, svjevremeno izabrana Miss Hrvatske koja je za ovu prigodu doputovala u društvu  supruga, nogometaša Roberta Kovača koji je na igračke pohode isto tako zakoračio iz Berlina.
Uistinu, večer za pamćenje. Dostojno su svi akteri predstavili sve što se u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu, na kulturnom planu, čuva, njeguje i razvija. Brojni mladi sudionici, pokazuju kako će i narednih godina  još biti prigoda uživati u njihovom radu, glazbi, plesu, pjesmi.
Završnu scenu ove večeri uokvirili su folkloraši izvedbom plesa na glazbu iz opere Ero s onoga svijeta, Jakova Gotovca. Fra Petar Čirko zahvalio je na kraju svim sudionicima. Njihov trud i rad nema cijenu.
Uz fra Petra tu su i svećenici fra Rade Tolić i fra Stipe Čirko. Potom  Župsko vijeće koje je u organizaciji ove izvrsne kulturne večeri, držalo sve konce u svojim rukama. Predsjednica Vijeća Marija Kolak. te članovi Marija Budimir te Ivan Sučić, koji su iza pozornice ravnali ovim  zahtjevnim događajem.
Cvijeće, skroman znak pažnje, za sve voditelje. Čestitke i radost izvođača. Zadovoljstvo publike. Ima se o čemu pričati narednih  dana. Ima se što spominjati idućih godina. Zajednička pjesma svih sudionika, Danas smo sretni mi…hvala ti, hvala Kriste, ti si nam ljubav dao, hvala ti, hvala Kriste, što sin nam došao…ispratila je posjetitelje u  prohladnu Berlinsku noć, jednu od brojnih koju  tijekom prošlih 40 i više ljeta dočekaše Hrvati koji žive, obitavaju, rade i stvaraju u njemačkoj prijestolnici.

tekst i foto: Sonja Breljak

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments