RUBIKON JE PRIJEĐEN

Otvoreno pismo Hrvatskog glasa Berlin Hrvatskom svjetskom kongresu u Njemačkoj

brief fairtrade-duesseldorfPredmet: Intervju predsjednika HSKNj Mije Marića u Berlinskom magazinu BM 145, str. 12 – 15. i e-pismo Mije Marića, srijeda 12.02.2014. 14:21, urednici HGB Sonji Breljak i nepoznatim primateljima (Undisclosed recipients), predmet: „clanak u Berlinskom magazinu o razjedinjavanju i raspadu Saveza hrvatskih drustava Berlina“

Cijenjeni gospodine predsjedniče, poštovano Predsjedništvo, poštovani gospodine predsjedniče Časnog suda, poštovani gospodine Hiniću, poštovani Časni sude,

U najnovijem broju Berlinskog magazina BM 145 pod nadnaslovom „Nastavak priče o odnosima Saveza hrvatskih društava Berlina i Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke“ objavljen je na str. 12 -15. razgovor s predsjednikom HSKNj Mijom Marićem. Ovo je link za taj intervju: http://www.berlinskimagazin.com/bm_pdf/BM_145.pdf

U srijedu, 12. veljače 2014., u 14.21 h g. Mijo Marić na privatnu je e-adresu glavne i odgovorne urednice Hrvatskog glasa Berlin gđeSonje Breljak uputio pismo sljedećeg sadržaja:

„Drage Hrvatice i Hrvati u Berlinu, neki od Vas mozda znaju za trenutna zbivanja u berlinskim udrugama a neki mozda ne. U prilozenom clanku iz najnovijeg izdanja Berlinskog magazina mozete procitati, kako je nakon 15 godina djelovanja doslo do raspada berlinske krovne udruge “Saveza hrvatskih drustava Berlina e.V.” i kako su se inace marljive i zasluzne osobe iz berlinskih udruga dali navesti na nepromisljeno djelovanje, te kakvim se metodama koriste neki tkz. novinari “Hrvatskog glasa Berlin” u tom kontekstu. Srdacan pozdrav, Mijo Maric “

U intervju se predsjednik HSKNj osvrće na razgovor s bivšim predsjednikom Saveza hrvatskih društava Berlina g. Ivanom Bitunjcem iz Berlinskog magazina broj 144. te iznosi svoje viđenje sukoba između HSKNj i SHDB koje je de facto dovelo do raspada Saveza. I u ovom intervju pa tako i svom e-pismu g. Marić ostao je dosljedan samome sebi, svom načinu i stilu izlaganja. Čak štoviše, „šraubu“ je još više pritegnuo. Pritegnuo ju je tako da je pukla. S formulacijom »neki tkz. novinari Hrvatskog glasa Berlin”« prešao je Rubikon javne rasprave i time, nažalost, napustio najosnovnija načela međuljudske komunikacije.

I do sada smo na stranicama ovog glasila razgovarali o djelatnosti HSKNj. Onako kako smo znali i umjeli. Svatko je od nas onda, kad je to smatrao nužnim i potrebnim, mogao iznijeti svoje mišljenje, zapažanja, komentare, ocjene i procjene. Kad god se netko javio, bilo nam je stalo do toga da to javnost što prije sazna. Da naši „razgovori“ nisu baš uvijek bili u rukavicama, to bože dragi, znamo. Nismo mi odrastali na engleskome dvoru, a nacionalna nam je povijest i više nego bremenita. Do sada su i uvrede spadale u nacionalni folklor, ali udaraca u pleksus nije bilo.

Činjenica jest da je gospodin Marić u svakoj javnoj raspravi i razgovoru izbjegavao odgovore na konkretna pitanja, već se …kao i u spomenutom intervjuu …služio ogovaranjima, netočnim navodima, prijetnjama, osobnim vrijeđanjima i osobnim procjenama našeg hrvatstva… sredstvima koja nisu dostojna ugleda vašeg društva.

Do sada je svaka obavijest i informacija s vaše strane bila kod nas  korektno objavljena, ali posljednjim istupom g. Marić je prevršio svaku mjeru i prisilio nas na radikalnu odluku.

Mi više nismo u mogućnosti objavljivati informacije Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj.

Žao nam je zbog toga. Žao nam je zbog naših profesionalnih načela, naših čitateljica i čitatelja, suradnica i suradnika među koje računamo i Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj. Bilo bi nam drago kad biste nam dali na znanje da Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj poštuje uobičajena pravila ponašanja u svom komuniciranju s javnosti pa tako i s novinarima.

Zažali li predsjednik HSKNj Mijo Marić ovaj svoj postupak te ujedno javno povuče svoju izjavu uz nužnu ispriku, samo je po sebi razumljivo da ćemo i mi povući svoju odluku, jer: portal Hrvatski glas Berlin prostor je i za naš iseljeničko-domovinski dijalog i svojevrsni dokument trenutka i povijesti koju mi, svi zajedno živimo.

Srdačno Vas pozdravljamo,

Hrvatski glas Berlin

Uredništvo

Sonja Breljak, glavna i odgovorna urednica
Emil Cipar, urednik

Ovo pismo upućujemo e-poštom na:

Mijo Marić, Monika Jurović, Danijel Lučić, Petar Ćosić, Anita Stiebert, Mario Juričević, Franjo Akmadža, dr. Siniša Kušić, Edi Zelić, Tina Merčep, Niko Ereš, dr. Ivan Galešić, Petar Hinić, Franjo Pavić, Kruno Šimović, Ivo Zeba, Ante Moro, Ilija Peran

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
9 years ago

Nemate više alija..na srcu mom..

Josip Mayer
10 years ago

Ovaj.. CICEROV ZAPIS 168.god prije Kris od ..Ante Karacic said on 20-02-2014, dobro bi nam bilo još jednom svima sv..dobro..i kvalitetno ..premisliti i prestudirati,..nažalost tu se negdje još uvjek vrtimo,..što je dalo i meni dodatni povoda za razmišljanje i studiranje..pa mi opet ispada..ista smo nacija..U, mjesto da se radi stvarno po demokradskim i europskim kriterijama.. snimajući nešto što mislimo da je dobro i od Njemaca. Mi rađe snimamo i prenosimo sve to od domaćih političara..i ispada nam.. to što nam je ispalo..tj..svađa i nesloga..Pa se čovjek može sa pravom upitati.. Tko bi uopće ovdje kod.. K.r.inj.k.e.. politike i mogao biti… Read more »

Ante Karacic
Ante Karacic
10 years ago

Moja teorija, svima dobro poznata je da HSK u stvarnosti na terenu ne postoji. Svi pricaju o njemu ali ga nikada nitko nije vidio (kao snjezni covjek).
Hajde da provjerimo, da ga izazovemo, mozda se pojavi.
Dragi HSK vec treci put u roku od godinu dana Ankica Karacic izlaze sa jos 21 umjetnikom u Big-gallerey Dortmund. Ovoga puta na temu”Auf den(dem) Strich gehen”. Ankica je po treci put uvrstena odlukom zirija. Ponovo je konkuriralo vise stotina umjetnika.
Jos jednom te molim ako postois izadji, pokazise, razuvjeri nevjerne Tome.
Izlozba je 23-02 do 21. 04. 2014. Otvaranje 23. u 11,30 sati

Ante Karacic
Ante Karacic
10 years ago

CICEROV ZAPIS 168.god prije Kris
1-Siromah-radi
2-Bogat-iskoristava prvoga
3-Vojnik – brani obojicu
4-Porezni obveznik-placa za svu troicu
5-Lutalica-odmara se za cetvoricu
6-Pijanac-pije za petoricu
7-Bankar-potkrada svihsest
8-Odvjetnik-posvadja svu sedmoricu
9-lijecnik-ubije svih osam
10-Pogrebnik-pokopa svih devet
11-Politicar zivi na racun svih deset
Ni danas se nije nista promjenilo.

Ante Karacic
Ante Karacic
10 years ago

Opet prasina u oci. Narodu u iseljinstvu nije bitan ni Tito ni Manolic, ni Franjo ni Ivo, ni Josipovic ni Milanovic, niJosip ni Ante pa tako ni Sonja ni Emil.
Narodu u iseljenistvu stvarno treba jedna krovna udruga oko koje bi se svi okupili. Onda bi predstavljali jednu snagu sa kojom se ne bi bilo zgodno igrati. HSK je sebe proglasavajuci krovnim samo pokvario tu ideju, tako da se Hrvati vani nikad nece skupiti pod jednu kapu. Izabrati svoje predstavnike u saboru i svoga predsjednickoga kandidata.

Josip B.
Josip B.
10 years ago

Sonja Breljak snima protiv zakona telefonate, pravda “tajne koje svaka zemlja ima”, protestira da je se kongres angazira oko Titinog udbaskog terora, a Emil Cipar je cak prijetijo Maricu i ima vise razumijevanja za Manolica nego za silne zrtve udbe…??? Kakvi su to molim vas novinari i kakva su to stajalista??? Respektiraju li oni uopce pravne postupke Njemacke, gdje zive? Izgleda da vise brane interesa ubojica i nalogodavaca… unglaublich!!! PS: ja ne branim Marica (tek sam ga vidio dva-tri puta), nego samo kazem da su upravo Cipar i Sonja bili ti koji su ruzno napadali kongres i Marica cijelo vrijeme… Read more »

Ante Karacic
Ante Karacic
10 years ago

Postovani Josipe B. Nitko nema nista protriv Marica. Cak je ovaj lipsi nego su bila ona dvojica koje je naslijedio. Ljudi samo pominju tri rijeci;
KROVNA UDRUGA, LEGALITET, I LEGITIMITET za to. Ne bacajte ljudima prasinu u oci, dokazite te i te stvari i sve ce biti ok.
Za pocetak Imam za Vas jedan prijedlog neka HSK proba organizirati bilo sta recimo; Dortmund ,Düsseldorf, Frankfurt, Stutgart, Muenchen. Po odazivu ce se vidjeti sve.

Josip B.
Josip B.
10 years ago

Kad pogledam koliko je posebno autor Emil Cipar naredao napada prema kongresu i Maricu zadnjih mjeseci u destcima clanaka na ovom portalu, koliko je se neukusnih i neutemeljenih optuzbi reklo na racun vrijednih patriota, onda me cudi da se oni nisu puno prije obratili javnosti, nego su previse dugo sutili. Jos vise me cudi, da Cipar/Breljak sada prebacuju kongresu da se ne drzi “pravila ponašanja u svom komuniciranju”, kad ste upravo Vi ti bili, koji su se ponasali neukusno. Ali barem ste iskreno priznali, da “nije bilo sve u rukavicama” sa strane Cipra/Breljak, jer eto niste “odrasli na engleskom dvorcu”… Read more »

Josip Mayer
10 years ago

DESTRUKTIVNO

‘Želim vjerovati da nas netko čita i u..VLADI..RH.. ali i u sadašnj..OPORBI..a da se prevesti i na Njemački..Jer upravo su i oni zaduženi za dobro međusobno ozračje uz onu.. državnu,gospodarsku i društvenu politiku.O njima svima ovisi kako i na koji način..će se u budućnosti razvijati,civikne udruge i društva..skično i HSKNJ..za opće dobro Hrvatske i Hrvata..na ovoj kugli zemaljskoj ..Hrvatske..Europe i Svijeta.