POZDRAVI OD MISLAVA I OBITELJI

Nakon presađivanja koštane srži od sestre Iskre, teško oboljeli Mislav, na dobrom je putu ka ozdravljenju.

tekt i foto: Sonja Breljak
005Berlin/ Ja sam novinar i većinom u svojim prilozima dajem prednost tekstu kojeg onda nadopunjujem fotografijama. Ovoga puta dadoh prednost gornjoj fotografiji iz jednog jedinog razloga. Naime, na licima ljudi je tako vidljiva sreća i olakšanje da vam poželjeh najprije to pokazati.

Na fotografiji je obitelj Antolović, mama Ivana inače nastavnica hrvatskog jezika, tata Slaven, inžinjer građevine, dječak Mislav i njegova skoro jednogodišnja sestrica Iskra. 

Sjetit ćete se, pisali smo više puta o tome a i uključili se u dobrotovornu akciju koju su u Berlinu pokrenuli “Brođani”.

Naime, djačak Mislav Antolović boluje od teške bolesti, točnije, jedini je pacijent u Hrvatskoj s takvom dijagnozom – genetska bolest fankonijeva anemija koja uzrokuje prestanak rada koštane srži. Dječak je hitno trebao srodnika od kojeg bi stigla spasonosna, zdrava koštana srž. Ali, daj, roditelji a ni mlađi brat nisu odgovarajući davatelji. Roditelji se odlučuju na novi korak, umjetnu oplodnju u Chicagu.

Spas za Mislava trebao je doći iz pupkovine novorođene bebe. Bijaše to Iskra, rođena (zanimljiva igra brojeva) 11.12.13 u 14 sati u Berlinu gdje je i trebala biti obavljena transplatacija. Pupkovina je sadržavala 70 posto potrebnih matičnih stanica pa je preostali postotak uzet od Iskre, tamo 7. srpnja, nakon što je dijete ojačalo i imalo više od pola godine.

Ovih dana smo posjetili Mislava, Iskru i njihove roditelje u privremenom smještaju za bolesnu djecu i roditelje u Ronald Mc Donalds Haus. Bili smo tu i onda, prije godinu dana, kad su “Brođani” donijeli novac ( 9840 eura) prikupljen za njihov i Iskrin boravak u vrijeme Mislavova liječenja.

-Hvala “Brođanima”, puno hvala  svima, svim dobrim ljudima, mi još i danas živimo od tog novca, vele Ivana i Slaven Antolović. te pripovijedaju kakvo teško vrijeme je iza njih.

Naime, vele, presađivanje koštane srži na prvi pogled izgleda skoro kao transfuzija, ništa komplicirano. No, problemi nastaju kasnije. Mislavu je najprije kemoterapijom uništena njegova bolesna koštana srž a potom presađena zdrava koštana srž od sestrice Iskre. Transplatirana koštana srž u Mislavovom tijelu još se privikava na novi organizam, ali Mislav je sada već bolje i obitelj Antolović se nada, prije Božića, ići kući, u Hrvatsku.

Iskra je vrlo lijepa, živahna djevojčica, potpuno zdrava. Mislava jako voli. A Mislav kao i svi dječaci u ta doba, radije bira društvo dječaka pa tako iz Berlina chata i viđa se na skypu sa mlađim bratom Jakovom koji je, dok traje Mislavovo liječenje, kod bake i dida u Osijeku.

O, kako srećom i nadom zrači obitelj Antolović. Nadom da će sad s Mislavom sve zdravstveno, ići na bolje. Srećom kojom ih ispunja i mala, nasmijana Iskra koja je svom bratu Mislavu donijela nadu i spasonosne matične stanice.

Sad, ta je nada na najboljem putu ostvarenja. Ukoliko skori nalazi pokažu dobre rezultate, obitelj Antolović, ide doma s kontrolom za tri mjeseca.

O odluci i načinu liječenja Mislava, mama Ivana je nedavno bila pozvana govoriti i na Humboldt univerzitetu, pred studentima, jer je Mislavovo liječenje pionirski slučaj u Njemačkoj.

Poželjesmo obitelji Antolović svako dobro. Podržasmo u naručju malu Iskru. Rukovasmo se, vrlo ozbiljno s Mislavom. Zagrlismo s roditeljima. I realno, rekosmo doviđenja. Jer Mislav će u skoroj budućnosti imati još jednu operaciju. A ta će biti, među poznatim osobljem bolnice u Berlinu koja je pratila i transplantaciju koštane srži.

Teško je sve to, veli bračni par Antolović, ali tijekom Mislavove bolesti, upoznali smo toliko divnih ljudi, s nekim se sprijateljili, ostali u kontaktu, tako da to čovjeku daje snagu, potiče, daje nadu. Prenesite pozdrave i našu beskrajnu zahvalnost svima koji su nam pomagali, poručuje obitelj Antolović.

Kad smo odlazili, mala Iskra je već  blaženo spavala a Mislav je nakon skypa s bratom, navijao da mu mama pravi palačinke koje obožava. Kako je nakon iscrpljujuće kemoterapije, Mislav izgubio na kilaži, mama Ivana rado ispunjava njegove želje. Samo neka jede.

Eto, Mislav je na najboljem putu ka ozdravljenju. Od srca to i mi želimo i radujemo se s obitelji Antolović te šaljemo u njihovo ime zahvalu i pozdrave svim dobrotvorima. Hvala!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments