“BROĐANI” – PRIMJER ZA UGLED

tekst i foto: Sonja Breljak

Galerija slika “Slavonijo u srcu te nosim 2015.”

034Berlin/ Kasni noćni ili bolje rečeno, rani jutarnji sati su ( pola pet) dok vam sričem ove redove. U želji, naravno, reći vam dragi čitatelji, kako predivna, izvrsna, raspjevana i razigrana, upravo izvanredna bijaše netom završena, humanitarna zabava berlinskih “Brođana” pod motom “Slavonijo u srcu te nosim”.

Dvorana u Gemeinschaftshaus Lichtenrade gdje “Brođani” uvijek održavaju svoje zabave, bila je potpuno ispunjena. I to, pretežito mladim ljudima.

Za ovu prigodu je iz Slavonskog Broda došao Tamburaški sastav “Zora”. Bio je to njihov prvi nastup u Berlinu. I potpuno su ispunili očekivanja domaćina. Ovaj sastav postoji od 1997. godine. Imaju snimljen  nosač zvuka naslova “Mangupi iz Broda”. Članovi benda su: Luka Barišić, Vladimir Lazarić, Vjekoslav i Ivan Matošević, Krunoslav Mišković, Marko Pudić i Boris Tomakić.

Na početku zvaničnog programa, domaćini su uz pratnju tamburaša prošli kroz dvoranu do pozornice, pjevajući naslovnu pjesmu zabave “Slavonijo u srcu te nosima”. Potom se program odvijao s pozornice.

Zaškripao stari đeram na didinom pustom stanu, vjetar blag mi zvuke nosi, čak na ovu, tuđu stranu. Čeka dida, čeka kosa, čeka trava, čeka rosa, čeka đeram i avlija, čeka moja Slavonija ...stihovi su kojima je voditeljica programa i potpisnica ovih redaka, započela ovu večer. Nastavljena je s Odom radosti, europskom himnom koju su odlično zasvirali tamburaši.

Zahvalilo se vijernim sponzorima koji financijski pomažu zabavu i tombolu u njoj.  Predsjednik Brođana Ivan Bitunjac je ovom prigodom pozdravio sve a posebno župnika HKM Berlin fra Franu Čugura, veleposlanika RH u Njemačkoj Ranka Vilovića sa suprugom  te Josipa Juratovića., zastupnika u Njemačkom parlamentu. Pozdravljen je posebno i Stipe Puđa, koji je stigao iz Frankfurta, urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista, čiju nagradu Domovnica 2015. su dobili Brođani s početka godine. A zahvala je, pored Večernjeg lista, stigla i druge medijske pokrovitelje ove manifestacije, Berlinski magazin, časopis Fenix i Hrvatski glas Berlin.

Uvaženi gosti, fra Frano Čugura, veleposlanik Ranko Vilović i zastupnik parlamenta Josip Juratović, pozdravljeni su i pozvani na pozornicu te je svakom od njih upućeno po jedno pitanje, odgovarajuće njihovoj ulozi i oblasti kojom se bave te prigodi poradi koje su tu.

Poštovani fra Frano, pomagati potrebnima je najviši kršćanski aksiom. Kakav je vaš komentar jednog ovakvog, skoro 25 godina dugog, humanitarnog i nesebičnog rada Brođana?

Tko učini nažao najmanjem od moje braće, meni je učinio, citirao je fra Frano, ukazujući na značenje pomoći koju šalju Brođani iz Berlina potrebnima u Hrvatskoj i Bosni i Hercergovini. Kad pomažete potrebnima to je kao da pomažete samom Isusu.

-Cijenjeni gospodine Viloviću, predstavljati svoju zemlju u svijetu, poput vas, sigurno je čast i zadovoljstvo. Kad to  volonterski i humanitarno čine pojedinci i društva, više od dvije decenije, nisu li i oni, svatko od njih ne mali, nego veliki ambasadori, veleposlanici i predstavnici svoje domovine?

I veleposlanik Vilović je usporedio odnose te ustvrdio kako je važna diplomacija i državni službenici i predstavnici ali još važniji su naši ljudi koji tu žive i rade, susreću se, druže, upoznaju s  drugim kulturama i predstavljaju na svakom koraku zemlju iz koje dolaze.

-Vrlo uvaženi gospodine Juratović, Vama je rad Brođana vrlo dobro poznat. Na kraju krajeva, i član ste ovog udruženja. Večeras je ovdje u dvorani i Nijemaca i Hrvata. Vrlo kratko, kako Vi vidite važnost ovakvih udruženja i druženja za razvoj i jačanje integracije i civilnog nam, kulturno raznolikog društva svima nama zajedno ugodnog za život?

I Josip Juratović je dao veliku važnost ovakvim udruženjima i njihovim aktivnostima, istaknuvši kako je upravo ovo, zajednički  rad i druženje, očuvanje elemenata zemlje porijekla a suživot i prihvatanje kulture zemlje dolaska,  nit koja označava dobru integraciju a ne asimilaciju.

Tijekom zabave, podij za ples je bio stalno ispunjen. Ovoj zabavi je nazočilo više od 300 posjetitelja. Među njima su bile i djevojke iz Wupertala, ženski vokalni sastva “Ružmarinke” koje su svoj posjet Berlinu završile na zabavi “Brođana”.

Bila je to, uistinu, jedna vlo uspješna, točnije, 26. po redu zabava berlinskih Brođana. koja je pokazala kako je ovogodišnja nagrada Večernjeg lista, stigla u prave ruke.

Brođani mogu biti ponosni na svoj rad, na organizaciju zabava i na ljude koje okupljaju, na svoje nesebično, skoro 25 godina dugo, humanitarno djelovanje. Jer, kako u svom odgovoru reče fra Frano, što god učiniste najmanjem od moje braće, meni učiniste.

Time, humanitarni rad Brođana i netom prošla zabava kojom prikupljaju sredstva za svoju dobrotvornost još više kotiraju i postaju pravi svijetao primjer našeg iseljeništva -neposredno u doticaju s Isusom, važni predstavnici zemlje porijekla u društvenom životu države i grada u kojemu žive te zornim primjerom integracije bez  asimiliacije.

Galerija slika “Slavonijo u srcu te nosim 2015.”

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Lijepo organizirano i opisano gospođo Sonja!
Slavonijo u Srcu te nosim.

Nama iseljenicima je srce za domovinu u Njemačkoj ili u nekom drugom gradu domaćina gdi živimo i radimo,privremeno ili dugročno.A duša nam je uvjek u hrvatskim gradovima i selima, odakle smo potekli.Kako i sami vidimo slično to ide i brđanima.
E pa svaka Vam čast, na Vašem neumornom,humanitarnom djelu.

josip prudeus
josip prudeus
6 years ago

GRADOLJUBI (Svim, svojim Brođanima(kama) koji istinski vole naš grad)     To su oni koje bi rado svaki grad imao . Ne jednog  , stotine takvih  svoje  bi gradove  sobom obogatili .   Oni koji svoje gradove napamet znaju, naizust kazuju jer su ih od djetinjstva  pamtili.   To su oni kojima  u njihovim gradovima nikada ništa  nije svejedno.   Uvijek tek jedno: to je njihov grad.   U njemu se  svega sjećaju, u njemu se najbolje osjećaju,   Iz  njega rijetko odlaze , a tako se brzo vraćaju.     Njih raduje svako širenje grada, mada bi rado sve… Read more »

Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
6 years ago

Ova zabava bila je jedna od najljepših, no tako se osjećamo poslije svake zabave koju s odličnim rezultatom odradimo i to već punih 25 godina. Nije to baš tako jednostavno organizirati za više od 400 osoba .No,nama je najveće priznanje kada u jutarnjim satima gosti odlaze a nama pružajući ruku, čestitaju na odličnoj organizaciji. Gosti odlaze a mi ostajemo jer nas očekuje još dosta posla.Treba iznijeti sve iz dvorane, očistiti ju kako bi ujutro oko 5,30 mogli predati ključeve i dvoranu, onakvu kakvu smo ju i primili. Odlazimo i mi zadovoljni jer smo odradili još jednu humanitarnu zabavu od koje… Read more »

Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
8 years ago

Organizator Zavičajni klub”Brođani”zahvaljuje svima koji su bili u tako velikom broju sa nama.Zabava uspješna da se bolje poželiti ne treba.Toliko mladi nije bilo nikada na zabavi”Slavonijo u srcu te nosim”u Berlinu,svi veseli i svi zajedno uživali uz pjesmu i ples,a za što je osim organizacije zaslužna “ZORA” iz Slavonskog Broda.
Još jednom hvala Sponzorima,Medijskim pokroviteljima,našim cjenjenim gostima jedno veliko hvala!
Elizabeta Kopić-dopredsjednica