TAČKE S PEKMEZOM OD ŠLJIVA

Iz bilježnice moje bake
piše: Emil Cipar

Što hladnije u Hrvatskoj, to je želja za toplinom sobe veća. Nakon duže šetnje po gradu dobra knjiga i udoban položaj u fotelji …onako …s nogama na kauču, pravi su užitak. Pri ruci šalica vrućeg čaja i keksi.
Knjiga koju sam odabrao spada u red onih manje čitanih, gotovo nepoznatih. Zove se „Prva smjena“, a napisao ju je Karel Čapek, poznatiji kao autor čuvene novele R.U.R. (Rossums Universal Robots).
Opisuje život rudara u Češkoj, početkom dvadesetog stoljeća.
Zanimljivo štivo. Život rudara u to doba bio je posebno težak i knjiga privlači svu moju pažnju.
Ali jedna asociacija prekine to uživanje. Autor je spomenuo da je glavni junak uživao u tačkama sa pekmezom od marelica.
Opet je to pobudilo sjećanja na moje najranije djetinjstvo. Bila je to česta hrana u maloj kući u kojoj sam odrastao pod Ljubićom u Bosni.
Tačke sa pekmezom su bile često jelo. Istina ne sa pekmezom od marelica nego sa pekmezom od šljiva, ali bile su vrlo ukusne.
Rano u jesen kuhao se pekmez u velikim količinama. Kuhao se dugo i bez šećera. Pekmez se pohranjivao u zemljanim posudama, koje smo nazivali teglama. Na tegle se stavljao komadić crijepa. Bilo je to više obrana od miševa, nego od bakterija.
Da se pekmez ne bi kvario pobrinula bi se priroda, tako da je u svakoj tegli na površni napravila finu plijesan, koja je hermetički zatvorila ostatak. Kasnije se ta plijesan skidala, a ispod nje je pekmez sačuvao i boju i konzinstenciju.
Sjećam se samo da je bio prilično tvrd i težak za mazanje.
Baka je tačke najčešće posluživala sa mrvicama …prezlama, a ponekad i sa orasima ili makom. Ja sam ih volio svakako.
Možda je i tebi ovo jelo poznato, a ako nije i želiš ga isprobati evo recepta:

Potrebno ti je (za 2-3 osobe):
350 g brašna
2 jaja
prstohvat soli
mlake vode po potrebi (između 0,5 i 1 dl)
ulje …mrvice ili orasi
pekmez od šljiva

Priprema:

U zdjelu prosij brašno i posoli. Oblikuj udubinu u koju ćeš staviti jaja. Jaja kratko izmuti vilicom kako bi dobili jednoličniju smjesu. Tijesto mijesi rukom uz povremeno dodavanje mlake vode. Tijesto treba biti srednje tvrdoće (malo mekanije od onog za domaće rezance), dovoljno vlažno da ga kasnije možeš zalijepiti.
Kad si zamijesila/o tijesto, razvaljaj ga na debljinu od otprilike 3 mm (što tanje možeš). Kotačićem ili nožem izreži pravokutnike željene veličine. Na svaki pravokutnik stavi pola žličice pekmeza. Pravokutnike preklopi po kraćoj stranici tako da dobiješ jastučiće. Pritisni prvo prstima, a potom i drškom viljuške. Pripremljene tačke odlaži na krpu koju si posipala/o tankim slojem brašna.

Mala napomena

Kako bi se tijesto bolje lijepilo, moraš brzo oblikovati jastučiće, a ako ti se malo osuši, dovoljno je rubove prijeći prstom kojeg si namočila/o u vodu i onda će se slijepiti lakše. Isto tako, dok tijesto stanjuješ valjkom, nemoj ga posipipavati brašnom jer će se tako teže lijepiti. Pobrašni samo valjak rukom.

Ostatke tijesta također skuhaj jer su i oni jako fini.

Kad si oblikovao tačke, zakuhaj vodu s malo soli i ulja i u njoj kuhaj tačke 10-ak minuta.
Zagrij ulje i na njemu kratko poprži mrvice (količine odredi sama …ja uvijek volim puno mrvica pa ih stavim više). Malo posoli.
Odlučiš li se za mljevene orahe …njih ne trebaš pržiti, nego ih samo pospi po poprženim tačkama.
Tačke ocijedi i stavi ih na vruće mrvice. Posudu poklopi i protresi kako bi se mrvice ravnomjerno rasporedile po tačkama. Posluži sa šećerom i kiselim vrhnjem, ali izvrsne su i sa slatkim vrhnjem, kao i sa šlagom.

Želim ti dobar tek!

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
LJILJANA
LJILJANA
9 years ago

Najfinije radila moja baka, sa prezlama, orasima ili makom!

trackback

[…] ste jedini autoritet vi dragi naši čitatelji …i vi ste donijeli svoj sud. Na naš prilog Tačke s pekmezom od šljiva bilo je najviše klikova. Približno tako veliku pažnju, ali ipak ne toliko, pobudio je naš […]

Josip Mayer
13 years ago

Ovdje mi se neki kotačići opet vrte po glavi

bilo bi vrlo interesantno čitati kada bi nam ntko opisao svoje jelo,koje je sam izmislio,sastavio ili ćak kuhao i servirao svojim gostima kao posebnu vlastitu ponudu.

Viktor Arbanas
13 years ago

Mi smo to jelo zvali tačkrle (od nj. Tasche), valjda zato što potječu iz Slovačke, a tako se valjda nazivaju zbog toga što se na nerazrezani dolnji list tiesta prvo stave ravnomjerno hrpise nekoga pekmeza ili neke vlastite mješavine, zatim se na to stavi cijeli drugi list tiesta, izmađu hrpica natiska prstima (ne vilicom) i razreže “cik-cak-radlom” (kaže moja žena). Nakon toga se ti jastučići dalje pripremaju onako kako je Emil opisao.

Josip Mayer
13 years ago

Poštovani čitam vaše postave

Sve je to lijepo i dobro i vidi se da mnogi još sva hrvatska jela ni sami ne poznaju pa bi se bilo dobro prošetati malo više kroz Hrvatsku.
Treba je imati ujedno dodatno i smisla o stilu i stvaranju i novih hrvatskih jela, to baš uvjek nemoraju biti stručni kuhari,na kraju kraja nisu to ni naši stari bili,nekaj su valjda i morali pojesti.