PIŠEM PISMO TINTA MI SE PROLI…

U povodu konstituirajuće sjednice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske u koji su od nepoznatog broja i identiteta predloženih, iz Njemačke imenovana trojica članova HDZ-a

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Jedan, blago rečeno kontroverzni i zbunjujući, da ne kažem skandalozni  izbor, kako po svom tijeku tako i po svojim rezultatima, privodi se svom formalnom kraju konstituirajućom sjednicom koja se ima održati u ponedjeljak i utorak, ni manje ni više nego, u hotelu Sheraton u Zagrebu. A, ljudi moji, moglo je i skromnije, u zgradi Vlade, Sabora, gdje li već, ima se toga …

Jasno, govorim o izboru članova Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji se, poput kakve sapunice, vuče još od 20. travnja ove godine kada je posredno, preko Veleposlanstva RH u Njemačkoj, prva informacija o tome stigla do nas u iseljeništvu.

Informaciji u privitku je i “Poziv Zajednicama Hrvata za prijedlog odabira predstavnika, članova u savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan republike Hrvatske”, u kojemu se pojašnjava kako “Članove Savjeta, predstavnike Hrvata izvan Republike Hrvatske imenuje Vlada Republike Hrvatske na mandat 4 godine, na prijedlog Hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. Zajednice Hrvata svoje predstavnike u savjet predlažu iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udruga, organizacija, institucija ili drugih oblika organiziranja, osoba koje su uvažene u svojim sredinama u kojma žive, angažiane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajedncia i na unapređenju odnosa sa svojom domovinom.” Rok za prijave je bio 15. svibanj  uz napomenu: “Molimo Zajednice Hrvata da izaberu i predlože svojeg predstavnika, odnosno predstavnike sukladno broju za svaku pojedinu državu kako je određeno Zakonom, a prema priloženoj tablici.

I u privitku tablica prema kojoj uz predstavnike manjina i Hrvata iz BiH, iz iseljeništva u Savjet ulazi 29 članova od kojeg broja tri iz Njemačke.

Već ovaj Poziv jasno je pokazivao da u Zagrebu očito ne poznaju dovoljno iseljeništvo jer se obraćaju hrvatskim zajednicama kao da je to jedna kompaktna cjelina koja će predložiti i selektirati, izabrati (tri kandidata) a kasnije Vlada imenovati članove u Savjet, a ne nizovi malih ili većih, različitih i po cijeloj Njemačkoj raširenih i u Njemačkoj registiranih, sportskih, dobrotvornih i kulturnih udruženja te katoličkih misija. Ovim su potpuno iz svega izostavljeni oni iseljenici koji može biti nisu članovi niti jednog, registriranog njemačkog udruženja s hrvatskim predznakom a ugledni su, uvaženi i angažirani na očuvanju identiteta i kulture.

Dakle, udruženja su, pozvana pozivom, proslijeđenim putem Veleposlanstva RH, imala predlagati, te prijedloge slati Veleposlanstvu a ono dalje u Zagreb. Nije poznato tko je selektirao, izabirao prije nego li je Vlada, 07. rujna imenovala i objavila sastav novog saziva Savjeta. Iz Njemačke su imenovani: Franjo Akmadža, Mile Baričević i Ivan Karlo Stipić.

U pismu koje smo kolegica Aleksandra Brnetić i ja, nakon objave izabranih kandidata iz Njemačke u Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH, uputile premijeru Plenkoviću, u kopiji i  Zvonku Milasu, državnom tajniku Središnjeg državnog odbora za Hrvate izvan RH, te Boži Ljubiću, predsjedniku Odbora za Hrvate izvan RH Hrvatskoga sabora, u potrazi za odgovorima oko ovog izbora, tražili smo sljedeće: Popis kandidata iz SR Njemačke za članove savjeta, obrazloženje kandidatura i kandidata iz SR Njemačke i njihove životopise, Pravilnik o izboru članova Savjeta, obrazloženje odluke da Franjo Akmadža, Mile Baričević i Ivan Karlo Stipić postanu članovi Savjeta te popis članova tijela koje je izabralo članove Savjeta.

U pismu smo izrazile čuđenje da su u novi saziv Savjeta izabrana trojica muškaraca i sva trojica i članovi HDZ-a a najmlađi od njih tek je tri  godine u Njemačkoj.

Na naše pismo upućeno 17. rujna premijeru Plenkoviću kao odgovor dobili smo 26. rujna Očitovanje Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. I to nepotpisano imenom i prezimenom. Kako u pismu nema odgovora na naša pitanja, posebno o broju kandidata i njihovim imenima i životopisima, ponovno smo 1. listopada uputile pismo, ovoga puta Zvonku Milasu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda, a kopiju i premijeru Plenkoviću od kojega nismo do danas dobile ni slova. Odgovor je stigao u rekordnom roku, već 2. listopada. Ne odgovara nam Zvonko Milas već njegova zamjenica Ivana Perkušić. Ukratko, u ovom pismu nam piše kako nam je već sve objašnjeno u prošlom pismu.

Dakle, naša saznanja  pokazuju kako je iz Njemačke predloženo desetak kandidata. Od tih desetak kandidata, pet je žena. od tih pet žena, tri su iz Berlina i niti jedna nije pripadnica niti jedne stranke. Kako nam nije u potpunosti poznato što se događalo u drugim državama, a niti u drugim gradovima Njemačke, s drugim kandidatima, evo primjera kako se to radilo u Berlinu.

Nakon pisma iz Veleposlanstva RH, kako hrvatske zajednice trebaju predložiti kandidate za novi saziv Savjeta, od 20. travnja, s početka svibnja Ogranak HDZa Stjepan Radić Berlin, poziva druga udruženja u Berlinu na sastanak koji se imao održati u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin. Tema ovog sastanka je predstavljanje HDZova prijedloga, kandidata za Savjet Vlade RH.

Sastanku su se odazvala slovom i brojem tri (3) udruženja: Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica (predsjednica Mira Kiš i dopredsjednik Ivan Vidović) koja je bila domaćin ovog skupa, Zavičajni klub Brođani (dopredsjednica Elizabeta Kopić) i HKD V.F. Mažuranić (predsjednik Stjepan Lozančić). Na skupu se predstavio Ivan Karlo Stipić, mladić koji je u Berlinu od prije tri godine, poslovni savjetnik u Deutsche Banka koji je od svojih važnijih funkcija u berlinskim udrugama istaknuo ove: predsjednik mladeži HDZ-a Berlin Stjepan Radić, član Upravnog odbora HDZ-a Berlin Stjepan Radić, član KK Kroatia, Savjetnik Župnog vijeća HKM Berlin.

Od udruga nazočnih ovom predstavljanju, potpis podrške mladom HDZ-ovu kandidatu dala je samo Hrvatska kulturno umjetnička i sportska zajednica Berlin. “Brođani” su nakon skupštine održane 07. svibnja, predložili svog kandidata: Sonju Breljak,  dok je Mažuranić podržao prijedlog HKM Berlin: Anicu Krstanović.

Ostala udruženja koja se kasnije navode kao podrška mladom kandidatu (KK Kroatia, SD Croatia, Zavičajni klub Tijarica) uvjerena su u opravdanost prijedloga, izvan sastanka, osobnim kontaktima.

U pismu kojim nam na naša pitanja odgovara Središnji ured navodi se kako je Ivan Karlo Stipić podršku, između ostalih  dobio i od “Mažuranića”, što je netočno, potom i od Saveza hrvatskih društava Berlina koje postoji fantomski i teoretski kao mrtvo slovo na papiru još od kako je s funkcije predsjednika Saveza, odstupio pokojni Ivan Bitunjac.

“Gospodin Stipić je magistar ekonomije, pripadnik mlade generacije hrvatske zajednice, dionik različitih kulturnih i gospodarskih inicijativa kojima snažno doprinosi hrvatskom zajedništvu.“, pišu nam iz Središnjeg ureda te ujedno napominju kako su nam razlozi odabira kandidata, sigurno dobro poznati.

Eto, draga gospodo iz Zagreba, nisu nam poznati ti razlozi, kao što nam nisu poznate ni različite kulturne i gospodarske inicijative kojima berlinski, točnije HDZ-ov kandidat,  snažno doprinosi hrvatskom zajedništvu.

Ovaj izbor asocira me na ovakvu priču: zamislite da je mladi magistar ekonomije otišao raditi u banci u mjestu xx koje je bogat poljoprivredni kraj. Član je HDZ-a pa ga kod idućeg izbora  predlažu i biraju za savjetnika u Vladi za pitanja poljoprivrede te tako postaje predstavnik poljoprivrednika a da njive čestito nije ni vidio.

Tako, sudeći prema posljednjim emailovima, i Ivan Karlo Stipić želi,  kako je zamislio, predstavljati udruge Berlina i Njemačke, zanemarujući potpuno i da je uloga savjetnika savjetodavna, osobna, te da nije na izborima biran već imenovan te da time i nema mandat  i zastupati Hrvate i udruge već iz osobnog bogatog iseljeničkog iskustva u radu s i u udruženjima, kojeg nema, davati osobne savjete vladi. Blago nama!

Prije nekog vremena (07. listopada) je Župno vijeće HKM Berlin objavilo informaciju koja demantira činjenicu iznesenu u životopisu Ivana Karla Stipića: -Nije savjetnik Župnog vijeća. Naime, Župno vijeće  HKM Berlin uopće nema savjetnika.

Nakon ovog demantija, Župno vijeće i njegovi pojedinci primili su (nepismeno napisano i puno pravopisnih, gramatičkih pogrešaka) pismo ogranka HDZ-a Stjepan Radić u kojemu ovi vrlo čuvari jednoumlja, optužuju Župno vijeće da svojim demanatiranjem činjenice da predsjednik mladeži HDZ-a nije njihov savjetnik, narušava slogu Hrvata. Naš Ivek Milčec, kolumnist iz Zagreba rekao bi na ovo: Kaj god!

Što reći? Manipulacija je to na entu. Kad o  broju i imenima kandidata iz Njemačke pitamo premijera Plenkovića, odgovara Središnji državni ured. Kad pitamo Zvonka Milasa, pročelnika tog ureda, odgovara njegova zamjenica. U odgovorima i nema odgovora i vrtimo se u krug.

Kako je teklo predlaganje, uvjeravanje i podržavanje, vidjeli smo na primjeru Berlina gdje se, nakon objave članova Savjeta, mladi Stipić u emailovima zahvaljuje na podršci i onima koji ga nisu podržali te traži od svih udruženja opise aktivnosti s pečatima društava kako bi ih predstavljao i zastupao. Molimo da mu u Zagrebu netko objasni savjetodavnu a ne zastupničku ulogu članova Savjeta.

Još uvijek nisu poznata imena svih kandidata niti njihovi životopisi. Još nije poznato niti tko je izvršio selekciju, izabrao tri  kandidata koja su kasnije imenovana. Takva pitanja postavljala je svojevremeno Veleposlanstvu RH, Elizabeta Kopić, dopredsjednica Brođana. Iz Veleposlanstva je dobila odgovor da su oni samo proslijedili informaciju o izboru, upozoravali na rokove i proslijedili  prijedloge za Zagreb.

Gospođa Kopić je pitanje 24. svibnja poslala i u Zagreb, Uredu za Hrvate izan RH: “Predali smo prijedlog za odabir predstavnika u savjet Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske što imamo i potvrđeno. Nas sada interesira: tko i kada odlučuje o tome i dali ćemo dobiti obavijest o izabranim predstavnicima”.

Gospođa Kopić je 25. svibnja dobila odgovor od Rajne Stević, stručne suradnice, sveučilišnog specijaliste za vanjsku politiku i obrazovanje, Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske u kojemu se, između ostalog kaže: “Sve prijave se mogu razmotriti. U toj prilici, prije slanja konačnog prijedloga, Diplomatsko konzularna predstavništva će kontaktirati Ured. Dakako, očekujemo od nadležnih diplomatskih predstavništava usmjeravanje prijedloga na optimalan i razuman način. Fokus je na kvaliteti kandidata”. 

E, baš je!

Iz ovoga, kao i iz kasnijih odgovora iz Ureda, zapetljanih birokratskim rečenicama, još manje je  jasno tko je izabrao trojicu predstavnika, svu trojicu muškaraca i svu trojicu članova HDZ-a. Vlada? Središnji ured? Diplomatska predstavništva? HDZ?

Iseljenici nisu. Kako bi to mogli učiniti kad, od gore pobrojanih, jedino njima/nama nisu uopće poznata imena svih kandidata koji bi mogli/trebali savjetovati Vladu RH po pitanjima iseljenika naredne četiri godine.

Za neke od imenovanih, iseljeništvo do imenovanja, nije niti čulo.

Ne služi na čast izbor koji je ( a šta me to može uvjeriti da nije) vođen stranačkom pripadnošću.

Ne služi na čast izbor koji ignorira žene, dakle, svih 50 posto predloženih kandidata.

Ne služi ovo imenovanje kojeg je Konstituirajuća sjednica prvoga dana idućega tjedna, uopće nikome  na čast!

Zanima li to koga u Hrvatskoj?

Zanima li to (i)koga (još) u iseljeništvu?

Ili će i dalje sav odnos domovine i iseljeništva ostati na riječima pjesme iz naslova ovoga teksta: Pišem pismo tinta mi se proli, daleko je onaj kojeg volim…

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anto Jukić
6 years ago

Kada sam već potrošio dio svog dragocjenog vremena ,
pa pročitao tekst i komentare , moram javno reći da
nitko nema blage veze o prirodi upravljanja narodima ,
pa ni mutavi Raspudić čija bi bila dužnost da se malo
raspita pa onda javno nastupa . Uvijek su se podobne
i “zaslužne” osobe POSTAVLJALE a ne B I R A L E ,
Samo “zaslužne” osobe znaju što su i kako radile da bi
bile postavljene na određenu društvenu poziciju , a mi
to možemo samo predpostavljati i ništa više .

Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Postovani gospodine Karacic
Ma nema na čemu hvaliti upravo je prva konzulica RH.Gođa.Zdenka Babić Petričević (sada u mirovini) radno dokazala,sa ljubavlju i velikim žarom na relaciji Domovina iseljeništvo. Da konzul osim domaći, može bii i netko iz iseljeništva.Pogotovo ako mu je to obrazovanje i sruka uz radna iskusva.Vi ste pak mene sjetili na onog primorca, koji je otišao iz HDZ-a,tvrdeći da u njemu, uvjek netko nekoga drži u šaki.

Edi Zelic
Edi Zelic
6 years ago

Sonja, bravo, trezven i argumentiran tekst. Iznose se činjenice koje govore same za sebe. Meni je zapravo najfrapantniji opis tog jednog radnog mjesta “stručna suradnica, sveučilišnog specijaliste za vanjsku politiku i obrazovanje, Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske”. Koliko li tek Sektora, specijalista i stručnih suradnika u tom Državnom uredu RH za Hrvate izvan RH ima. Blago nam se…. A o svemu ostalom sam se već bezbroj puta izjasnio. Dakle, ideja koju sam premijerno predstavio na HIK-u 2016. u Šibeniku, a može se o njoj opširnije pročitati u Zborniku predavanja: Savjet treba ukinuti u ovoj… Read more »

ante karacic
ante karacic
6 years ago

Postovani gospodine Majyer!!!
Hvala Vam puno sto ste me podsjetili na gospodju Zdenku.Danas u iseljenistvu nam fali vise Zdenki Babic Petricevic.Cesto smo se sretali ranih devedesetih.Cesto su na skupovima gdje je ona govorila svirala nasa djeca.Ona je bila ponosna na nas i znala je to cesto i istaknuti.

SLAVONKA
SLAVONKA
6 years ago

Još će se puno pisama napisati i mnogo tinte proliti dok neki ne progledaju, ne otvore oči i uši te VIDE i ČUJU kako životari narod koji im je dao povjerenje.Koga to BOLI ŽULJ za obične smrtnike od kojih oni, iskreno govoreći, mogu lagodno živjeti?

Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Eto stigo od slavlja svete Mise u crkvi Sv.Filipa i Jakova u Novom Vinodolskom.Vidih ovdje na našem portalu vrlo izazovan naslov.Pa si mislim o Bože opet se ponavljamo.Dali da nešto dodam komentarima,netko će se opet naljutiti na mene,a moralna mi je ljudska i kršćanska dužnost reagirati na zlo.Možda si netko može zamisliti,gdi bi bili,i gdi bi nam bio kraj naprjedka, da je ovo s čime se ne slažemo, bilo već u smom početku pošteno odrađeno i na kraju riješeno.Onda se sjetih prve konzulice naravno iz stranke HDZ-a, gođe..Zdenka Babić Petričević.Koja je znala za razliku od današnjih,konzula,političara pa i zastupnika iz… Read more »

Slađana Domladovac
Slađana Domladovac
6 years ago

Poštovana Sonja, nažalost u potpunosti razumijem zabrinutost, a pomalo i ogorčenost Vas i svih čestitih hrvatskih iseljenika koji su mnogi nakon teških okolnosti donijeli ne manje teške odluke, te otišli iz domovine gradeći život u tuđem svijetu. Istovremeno ste čuvali i sačuvali svoj hrvatski kulturni identitet, integrirali se u društvo strane zemlje, postali uspješni i uzorni ljudi, ne samo u svojim sredinama, već i šire. Prateći vas preko vaših portala, doznajem da mnogi već desetljećima žive van domovine, organiziraju svoja društva, udruge, aktivno i radosno njeguju svoju kulturnu tradiciju za buduće naraštaje i s ljubavlju održavaju veze s Hrvatskom, prijateljima… Read more »

Ivana
Ivana
6 years ago

@Ante
Nama treba hitno takva šaka,…tj. mi to svi trebamo biti,..još “samo”vođa,.. trebamo i sami shvatiti što nam je činiti svaki od nas.

ante karacic
ante karacic
6 years ago

PRVA LEKCIJA IZ KARATEA Na prvom satu karatea nastavnik trener objasni djeci znacaj karatea.Pa kaze kada ispruzite ruku vidite dlan sa pet prstiju.Ti prsti svaki za sebe su krhi i lako ih je slomiti.Ali kada se od tih prstiju napravi saka ona je strahovito jaka i nemoze joj niko nista.Upravo je to znao predsjednik Tudjman i prvi put u povjesti je stisnuo Hrvate u jednu saku.Odnosno stavio sve hrvate pod jednu kapu i stvorio smostalnu neovisnu RH.Natalost se predsjednik ubrzo razbolio i svoju ideju nije sproveo do kraja,pa su na scenu stupili oni koji su poceli rastakati Hrvatsku Pa se… Read more »

Ivana Jolic
Ivana Jolic
6 years ago

@ante
Izgleda nije bilo dijaloga i rasprave o kandidatima..tijekom natječaja?! Tako mi se čini. Nisam u toku s tim bila, ali vidim sada nakom izbora,..da natječaj nije protekao najbolje.
To komentiram kao čitateljica, nisam bila upućena niti u natječaj niti u kandidate, a očito nisu niti drugi koje je to sve i zanimalo, tj.koji su se prijavili na natječaj.

ante karacic
ante karacic
6 years ago

Uopce nije stvar u tome!!! Mogu svi clanovi savjeta biti izabrani i da budu clanovi HDZa i kongresa ako su najbolji i najaktivniji.Nazalost u stvarnosti na terenu gledajuci aktivnosti u Njemackoj uopce ne postoje HDZ i HSK.Oni postoje samo kao mrtvo slovo na papiru i u medijima.Kao snijezni covjek-Yeti.Svi pricaju o njemu a nika ga nitko nije vidio.Moram naglasiti da je devcedesetih godina HDZ bio najbolje organizirana udruga u D.Poslije smrtvi preedsjednika Tudjmana se to izgubilo.I sam sam bio ucesnik tih dogadjanja.Pravili smo priredbe gdje je dolazilo preko tisucu ljudi.Dovodili smo;Dzibonoja,Grasu,Kicu,Dukate.Moje iskustvo govori da postoje kako u domovini tako u… Read more »

Jolic
Jolic
6 years ago

Jako dobar članak, konstruktivan,..vrijedi razmisliti o napisanom i uvažiti kritike.
Poznam g.Urbana, ne vjerujem da je došlo do “greške” u Berlinu,..u drugom kanalu je izgleda “zapelo”.
Vratimo se dijalogu i razumijevanju i..uvažavanju dobronamjernih kritika. Bit ćemo svi bolji.
Pozdrav.