PREDIZBORNA REGISTRACIJA BIRAČA

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu na temelju članka 29. stavka 1. i članka 36 stavka 1. Zakona o registru birača (NN 144/12, 105/15) daje

OBJAVU O PRETHODNOJ I AKTIVNOJ REGISTRACIJI BIRAČA

 veleposlanstvo RH u NjemackojPozivaju se na prethodnu (birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) i aktivnu (birači koji imaju nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu i Generalnim konzulatima Republike Hrvatske u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu:

– birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Veleposlanstvu ili jednom od Generalnih konzulata RH u SR Njemačkoj,

– birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Veleposlanstvu ili jednom od Generalnih konzulata RH u SR Njemačkoj

kako bi mogli glasovati na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati 26. svibnja 2019. i u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu.

Zahtjev za aktivnu registraciju ne moraju podnijeti birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, osim ako žele glasovati na području druge (različite od adrese na osobnoj iskaznici, tj. od adrese koju su prijavili hrvatskim tijelima) diplomatske misije ili konzularnog ureda, odnosno u Republici Hrvatskoj.

Prethodnu i aktivnu registraciju birača za glasovanje u SR Njemačkoj birači mogu obaviti u Veleposlanstvu RH u Berlinu te Generalnim konzulatima RH u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu, ovisno o tome na čijem konzularnom području imaju prebivalište ili boravište u inozemstvu i o tome gdje žele glasovati najkasnije do srijede 15. svibnja 2019. u 17.00 sati. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju.

Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju birača podnosi se (osobno, poštom, putem faksa ili e-maila skenirano) u Veleposlanstvu ili Generalnim konzulatima u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu, ovisno o tome gdje žele ostvariti svoje biračko pravo. Zahtjevu je potrebno priložiti presliku hrvatske putovnice ili osobne iskaznice.

Svi birači mogu do 15. svibnja 2019. provjeriti svoj upis u registar birača u Uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments