PJEVAJ, MAJKO RATARA I BEKRIJA…

tekst: Sonja Breljak
foto: Ivan Salopek i Sonja Breljak

sla2Berlin/ I kad umrem pjevat će Slavonija/ stara mati žita i šuma/ široka ravan, pradavna Panonija/ kad zapjeva i sunce silazi s uma/ Pjevaj, majko, ratara i bekrija/ pjesmu ovu sto nam život vara/ konje vrane kad odsedla Šokadija/ vrisne pjesma od plamena i žara

Ovim stihovima, svojevrsnom himnom Slavonije koju je napisao Miroslav Slavko Mađer (a izgovorila potpisnica ovih redaka) započela je Slavonska večer u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin na adresi Karl-Marx-Str. 204-206 Berlin-Neukölln.

Bilo je svega što jedna ovakva večer treba: pozdravnih riječi predsjednice Karmen Meić, plesa folklora kojega vodi Ankica Andrić, ugodnih domaćica večeri Mire Kiš i Silvije Stoye, pjesme “Lastavica”, glazbe za ples grupe “Plamen“, mirisne sarme iz kuhinje Zajednice, domaćih kolača iz ruku domaćica, publike koja se izvrsno zabavlja…

sla3Folkloraši su ovom prigodom zaplesali: “Opa cupa skoči”, “Kalendari”, Aj na livo, aj an desno” i Mista”. A ženski vokalni sastav “Lastavice” je zapjevao: “Moj bagreme”, “Šumi, šumi javore” i “Ne dirajte mi ravnicu”.

Posjećenost zabavi je bila vrlo dobra. U ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj proslavi se odazvao Tino Klarić-Kukuz, drugi tajnik.

Slavonska večer produžila se u Slavonsku noć. Bilo je naime pokasno a ples i dobro raspoloženje još su trajali. Imalo se šta i slaviti!

sla4Hrvatska zajednica Berlin je jedino udruženje berlinskih Hrvata koje ima svoje prostorije. Plaćati i održavati njihov najam u gradu u kojemu su cijene stanova i najamnina uveliko porasle, nije ni malo lako pa je i ovo udruženje posljednjih godina u stalnoj dilemi, kako dalje. Eto, upravo o tome, promjenama koje donose ovom udruženju financijsko olakšanje, govorila je na Slavonskoj večeri, predsjednica Hrvatske zajednice Berlin, Karmen Meić. Naime, predstavila je dvoje mladih, poslovnih ljudi, Saru i Adeba, koji su osnovali tvrtku za proslave i vjenčanje te su od prošlog mjeseca sustanari/podstanari s kojima Hrvatska zajednica dijeli prostor a zauzvrat, oni podmiruju troškove najma. Jasno, publika je pozdravila pljeskom ove ljude a predsjednica Zajednice je izrazila nadu da će oni, a na obostrano zadovoljstvo, dugo i ugodno s Hrvatima dijeliti prostor.

U pauzi između dvije “svirke”, porazgovarala sam ukratko s ovim ugodnim mladim ljudima. Zaručnici su i zovu se Sara Safso i Abed Enđel, dvoje mladih i simpatičnih Berlinčana, koji vode tvrtku “Cinderella Ewent”. Prelijepa Sara mi je ispripovijedala da su pokrenuli posao organiziranja proslava i zabava i da su oduševljeni prostorom i položajem kao i sporazumom i kompromisom koji su dogovorili s Hrvatskom zajednicom.

Nadam se da će se sve razvijati u pozitivnom pravcu, da ćemo i jedni i drugi ovdje dugo zajedno slijediti svoje ciljeve: Hrvatska zajednica ostati u ovim prostorima a i mi razvijati posao organiziranja vjenčanja, zaruka i drugih proslava.

Sara ima 22 godine a Adeb, njen zaručnik i poslovni partner ima 31 godinu.

Nikad do sada nismo imali nekih kontakata s Hrvatima i imamo vrlo pozitivne dojmove večeras, ljudi se lijepo druže, slave, plešu i pjevaju, vrlo pozitivno smo iznenađeni. Nadam se da ćemo dugo ostati ovdje zajedno.

Eto, bio je to vrlo ugodan razgovor a za nadati je se da će to biti i ugodno sustanarstvo koje će Zajednici donijeti sigurniju budućnost u svojim prostorijama, značajno financijsko olakšanje i mogućnost posvetiti se vlastitim kulturnim projektima.

Članovi Hrvatske zajednice, njih preko trideset, iduću subotu, putuju u Prag gdje će, uz obilazak grada, posjetiti i upoznati i tamošnje društvo “Lastavice” u kojemu se okupljaju i naši ljudi. Folklor Hrvatske zajednice Berlin i ženski vokalni sastav “Lastavice” predstavit će se u Pragu, plesovima i pjesmom.

Sljedeća zabava u Hrvatskoj zajednici Berlin je Martinje, u subotu, 09.11.2019. godine.

sla 1

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
4 years ago

Svaka čast ideja o obostrano zajedničkoj suradnji,između tvrtke Cinderela i udruge Hrvatska zajednica Berlin, što je posebno za pozdraviti.Vjerujem da bi mnoge Hrvatske udruge,na taj način zajedničke suradnje,oblažile svoj financiski problem,za uzdržavanje klubskih prostorija.Samo kada bi im se slična mogućnost i pružila.