HOĆEMO LI PONAVLJATI RAZRED

piše: Marija Juračić
Danas me unuk zatekao pitanjem: „Hoćemo li mi ponavljati razred?“ Pomislih, koji to mi, a onda shvatih da misli na svoj razred.

Sliježem ramenima pa odgovaram kao da govorim s odraslom osobom:

„Ako godina prođe u štrajku, razvidno je da je i taj scenarij moguć.“

Shvativši da je dobio mnogo slobodnog vremena, malac žuri da se uključi u svijet rada pa me želi pretvoriti u svog poslodavca. Kaže da će mi za 80 kuna pospremiti stan, oplijeviti vrt… Veli da će raditi kao vol.

Upravo su me te riječi natjerale da mu kažem kako nema ništa od posla dok ne završi školovanje. Ne želim da mi unuk radi kao vol. Ni da kroz društveni život prolazi kao vol. U svijetu razvijene tehnologije nitko ne treba raditi kao vol, a u svijetu demokracije svatko ima pravo na šire obzore.  Nije mu pravo, ali baš me briga. Ja određujem uvjete.

Možete reći da su mi vrane mozak popile, ali sve više mislim da ne bi bilo loše da cijela država  ponavlja razred. Popravni ispiti očito nisu dovoljni.

U slučaju da svi ponovimo razred, Vlada bi se mogla odreći svoje  smiješne tvrdokornosti i nedosljednosti, pa njezina matematika ne bi više zbunjivala mog unuka. Najprije nas je uvjeravala da para nema, a onda, bez novih priliva novca u državnu kasicu prasicu, odjednom slavodobitno izjavila da para ima i to, ne samo za prosvjetare, nego za sve državne službenike. Dirljiva darežljivost. Ne vjerujem da ne razumije što to prosvjetari traže. Ako ne razumije, onda zaista mora ponavljati razred. Ali ne u istim klupama.

Kada bismo svi ponavljali razred, naše bi političke figure mogle usavršiti svoje scenske nastupe pa bi glumatanje nekih od njih bolje prolazilo i kod  onih ljudi koji više ne vjeruju ni da onaj Laponac u božićno vrijeme svoj djeci nosi darove. Možda je upravo on našoj djeci donio poseban dar. Štrajk njihovih učitelja.

Možda nam je svima dao vremena da zastanemo, da dobro promislimo što nam se sve dogodilo u posljednje dvije decenije, da se pitamo, koji su to čarobni frulaši izveli našu djecu iz zemlje pa nam prijeti najezda glodavaca koji polako glođu zadnje komade obiteljskog srebra.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ljerka Varga
Ljerka Varga
4 years ago

Poslovicu…Pometi prije ispred svojih vrata!…mi izokrenuli kao i sve drugo.Pila naopačke!Para ima za sve preko-praga poklone,darove,podrške, ali za domaće? E tu ćemo pipu zavrnuti.Nema šakom i kapom,pa se nemreju školniki faliti kak su dobili poklon za sve i sva učilišča i sveučilišča.Dajte…Treba čkometi, ne se faliti i vatru piriti.Jerbo trijebamo rukice u ove adventsko-biračke dneve, a to košta, dušica draga…A lipa bu, v srpnju, 2o i neke.Pak čekaj mago, gda trava naraste…
Si nekaj mislim! @ljv