FESTIVAL MAŠTE

SUSRETI
piše: Emil Cipar

U Slavonskom Brodu počeo je po 40 puta spektakl „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“. Ovaj festival mašte i dosjetljivosti, festival nostalgije i sjećanja, postao je mjesto susreta svih onih koji na trenutak žele zaboraviti svakidašnjicu i koji si u mašti žele dočarati ljepši svijet.
Festival je počeo predstavom na otvorenom. Pogađate …predstava je bila jedna od bajki Ivane Brlić Mažuranić. Ovaj puta je to bila bajka „Čarobno drvo djeda Neumijke“.
Predstavu je osmislio i na scenu postavio profesor OŠ Vranovci Goran Zovko.
Bezbroj manifestacija u tjednu mašte.
Za novinara koji želi sve to zabilježiti gotovo nemoguća misija. Na bezbroj mjesta u gradu događa se nešto.
Možda bi se neki čitatelj u dalekom svijetu mogao upitati …taj festival je lokalnog karaktera, odnosi se na Slavonski Brod …šta se mene to tiče!
Mogao bi! Ali poruka i magija Ivanine poruke je univerzlana. Ne zovu je bez razloga hrvatski Andersen. Ona nam je pokazala kako svijet ako se na njega gleda srcem može izgledati puno ljepše. Ona nam je pokazala kako doživljeno ne mora biti takvo jest, nego može izgledati onako kako želimo da izgleda. Ivana je ukinula je granice između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, uvukla lijepo i pravedno u centar zbivanja, a zločesto prognala.
Pišem i za jedno lokalno glasilo. S kolegama sam malo podjelio posao, ali svejedno je puno događaja, koje valja temeljito popratiti. A svaki od njih zaslužuje veliku pažnju i veliku pozornost, jer iza njega stoji golemi rad puno oduševljenih suradnika.
Na rubu svake manifestacije srećem dvije simpatične djevojke, koje sve to prate s posebnom pažnjom. Upoznajem se s njima i doznajem da su one šukununuke Ivane Brlić Mažuranić. Zovu se Iva i Ela Milčić i danas žive u Zagrebu.
Rodbinska veza prema Slavosnkom Brodu, danas više gotovo ne postoji, ali Iva i Eva su ipak čvrsto povezane s gradom u kojemu je njihova šukunbaka živjela, maštala i prije svega pisala.
Hrvatski glas Berlin je glasilo, koje nema neko svoje mjesto za kojega bi mogao reći …to je naše mjesto, to je naš grad. Zove se Hrvatski glas Berlin, pa bi se moglo reći da je berlinsko glasilo, ali čita se u cijelom svijetu, što nam pokazuju dnevne statistike. Zbog toga sam mislio vijest o Ivinom i Elinom boravku objaviti samo u lokalnom glasilu SBplus.
Gospodine Cipar …objavite to u „Hrvatskom glasu Berlin“, bilo bi nam jako drago,…reče mi poznanica, jedna od organizatora ovog festivala.
Hrvatski glas Berlin čita se i u Slavonskom Brodu u kojemu ima više glasila. U kojemu će biti objavljena vijest o Ivinom i Elinom boravku u „Gradu iz bajki“, potpuno je svejedno, ali moja poznanica želi to vidjeti na našim stranicama.
Dan poslije. Elu i Ivu susrećem opet. Sada smo već „stari znanci“. U „Mojsteru“, kafiću u centru grada organizirana je „Pričaonica“. To je suvremeni oblik urbane kulture. Doživjeti Ivanine bajke u svijetu u kojemu živimo, na način koji je primjeren vremenu u kojemu živimo. Zamišljeno je tako da se djeci u uličnom kafiću pričaju bajke.
Svi smo zainteresirani kako će to proći. Odgojno vrlo upitno, sukob s tradicijom, koji je uvjek neugodan. Premijera jedne neobične ideje. Kako će to samo proći? Svi napeto očekuju odluku Vrhovnog suda.
A Vrhovni sud su djeca, slučajni prolaznici toga časa na korzu.
Oni pažljivo slušaju Sandru Vukoja, talentiranu pripovjedačicu, koja im priča Ivanine bajke. Prolaznici zastajkuju, gledaju iznenađeno što se događa.
Vrhovni sud je na kraju donijeo presudu. Osudio je organizatore na nastavak. Pričaonica bi trebala postati tradicija.
A ta odluka je sasvim legitimna, iako su ju donijela djeca. Naime prilikom otvaranja Svijeta bajki djeci su predani ključevi grada, i oni upravljaju njime cijeli tjedan, a odluke vlasti se moraju poštivati.
U kafiću mi prilazi gospođa, predstavlja se kao profesorica hrvatskog jezika i kaže mi: Hvala vam što toliko pažnje posvećujete hrvatskom jeziku. Hvala vam na jezičnim savjetima.
Do sada smo znali da nas u Slavonskom Brodu čita oko 600 posjetitelja dnevno. Nismo znali tko su oni i iz kojih pobuda nas otvaraju. Sada znamo i oprostite nam da smo malkicu ponosni.
A prije svega smo zahvalni za spoznaju da je vijest o festivalu mašte u Slavonskom Brodu, vijest koju bez razmišljanja možemo objaviti, bez straha da neće naći čitatelja.
Iako se zovemo Hrvatski glas Berlin.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Svaka čast

To je za pozdraviti ali i dobro je da imamo i Emila
i to se ne smije zaboraviti.
Lp

Sonja
13 years ago

Žao mi je što takva događanja sada moram propustiti. Bravo za Festival, čestitam godišnjicu i hvala Emilu koji je to obvjavio. Možda događanje i je lokalnog ali naša Ivana je svakako svjetskog glasa!