POBJEDNICIMA -DALMATINSKI PRŠUTI

U ŠVEDSKOM HELSINGBORGU ODRŽAN TURNIR BELE UZ SUDIONIKE IZ DANSKE, NJEMAČKE I ŠVEDSKE
tekst i foto: Sonja Breljak …foto album ispod teksta
Helsingborg/
U švedskom gradu Helsingborgu je, u organizaciji tamošnjeg Hrvatskog kulturno -sportskog društva Croatia iz Helsingborga, održan međunarodni turnir u kartaškoj igri bela. Sudjelovali su natjecatelji  iz Njemačke, Danske i Švedske. Glavni sponzori koji su pomogli u ostvarenju natjecanja su: prvi sponzor je Osječka pivovara,  drugi je Globtour a treći sponzor je bila Vegeta. Neposredni organizator i koordinator ovog izvrsnog turnira bio je Marijan Nakić, član HKSD iz Helsingborga. Tijekom natjecanja, organizator je predvidio i tombolu pa je više sudionika natjecanja u beli, doma odnijelo i vrijedne darove.                                                                                                                                                                                           Prvo mjesto na turniru osvojili su: Petar Plašć i Vinko Stanišić iz Malmöa. Drugo mjesto je pripalo domaćinima, Vladi Šitumu i Juri Rašiću iz Helsingborga, a treće mjesto  je osvojila ekipa Onorato Aničić iz Halmstada i  Marijan Matanović iz  Landskrona.

Iz Berlina su na turnir bele, u posjet  švedskom Helsingborgu i tamošnjim Hrvatima, krenuli: Ivan Bitunjac, Elizabeta Kopić, Barica Bitunjac, Marina Bandov i Ivan Laković iz Zavičajnog kluba Brođani, zatim Ivan Salopek i Manda Schuhard iz Hrvatske kulturno -umjetničke i sportske zajednice, najposlije i  novinarka i urednica portala  Hrvatski Glas Berlin.
Istina, ovom prigodom Berlinčani nisu osvojili koju od vrijednih natjecateljskih nagrada (dalmatinski pršuti, autobusne karte za domovinu, proizvodi Vegete ….) kao što se to primjerice, posrećilo s osvojenim drugim  mjestom prošle godine. No, iskazano gostoprimstvo Hrvata iz Helsingburga i sveukupni doživljaj zajedničkog druženja, svima je ostao u lijepom  sjećanju i najtoplijim uspomenama koje su ponijeli za Berlin.
Tijekom boravka među Hrvatima Helsingborga u Švedskoj, Zavičajni klub Brođani je u prostorijama njihovog doma, priredio i promociju knjige “Brođani u Berlinu”, kronika jedne hrvatske, humanitarne  udruge, nastojeći kod slušatelja izazvati zanimanje za knjigu koja i njima može biti putokaz kako dugogodišnje društvene aktivnosti jedne hrvatske udruge, staviti budućnosti na uvid kao i za organiziranje, rad i funkcioniranje jedne potpuno humanitarne udruge. Berlinski Brođani su u Helsingborgu bili oduševljeni gostoprimstvom tamošnjih Hrvata, koje će sasvim sigurno znati u budućnosti uzvratiti. Jedno lijepo prijateljstvo je učvrstilo svoje korjene.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Svaka čast urednici i organizatorima

sviđaju mi se posebno ove fotke
i upriličena prigoda.

Josip Antolovic
Josip Antolovic
12 years ago

Postovana Gospodo iz Berlina!
Citajuci ovaj tekst uistinu sam dirnut vasim rijecima hvale koje ste iskazali u ovom clanku a ujedno se nadam da vasa posjeta nece biti zadnja. Naravno da cemo i mi nastojati iskoristiti prvu priliku koju dobijemo da uzvratimo posjetu koju smo vec zapoceli prije godinu dvije. Ovim putem se jos jednom zahvaljujem na posjeti i saljem tople pozdrave svim Brodjanima i ostalim u berlinskoj zajednici koju vi predstavljate.
S postovanjem Josip Antolovic potpredsjednik HKSD Croatia Helsingborg