HRVATSKA POTPISALA UGOVOR O PRISTUPANJU EU

iZ DRUGIH MEDIJA    …HRT
Bruxelles – U Bruxellesu je svečano potpisan Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Povijesni potpis u ime RH na pristupni ugovor su stavili predsjednik Ivo Josipović i predsjednica tehničke vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica. Potpisana su dva dokumenta – Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora. Zatim je uslijedilo zajedničko fotografiranje.


Što smo sve prošli na europskom putu

Potpisivanju su prethodili uvodni govori. Prvi se nazočnima obratio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Rekao je kako je danas radostan dan za RH ali i za EU. Svaki puta kada nova članica pristupa Uniji ponovo se potvrđuju europske vrijednosti, rekao je. Postignuća Hrvatske pokazuju svima u regiji da napornim radom i ustrajnošću, može se ostvariti europska perspektiva. Hrvatska je bila pionir, i pokazala je da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, istaknuo je.

Poljski premijer Donald Tusk, čija zemlja predsjeda Unijom u ovom polugodištu, istaknuo je kako je Hrvatski put u Europu bio teži od mnogih današnjih članica EU. Nalazimo se na kraju rasprave ključne za EU. Tražimo izlaz iz krize. Odluka Hrvatske pokazuje da EU ima duboki smisao. Neka odlučnost prijatelja iz Hrvatske bude lekcija svima nama da ne propustimo niti jednu šansu koja je nastala prilikom stvaranja jedinstvenog kontinenta. Hrvati nas uče koliko je Europa vrijedna, završio je Tusk.

Predsjednik Europskog parlamenta  Jerzyj Buzek istaknuo je kako suvjeruje da će na europsko odlučno DA pristupanju Hrvatske, jednako odgovoriti i hrvatski narod na referendumu. Pohvalio je naporni desetogodišnji rad naše zemlje kako bi dostigla EU standarde. Veselim se što ću čuti hrvatski jezik kao 24 službeni na našim sjednicama, kazao je Buzek i dodao da je EU ono što ćemo zajedno učiniti od njega. Budućnost EU je i u vašim rukama, zaključio je Buzek.

Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, istaknuo je kako je ovo poseban trenutak za RH i EU. Danas odajemo priznanje uspjehu hrvatskog naroda. Hrvatska je pokazala da je udovoljila strogim uvjetima proširenja. Hrvatska danase uvelike razlikuje od zemlje koja je tražila pristup, rekao je. Upozorio da će Komisija i dalje pratiti napredak Hrvatske. Šaljemo signal hrvatskim susjedima – europska ponuda je na stolu. Naša politika proširenja ostaje najučinkovitije oruđe za napredak istočne Europe, istaknuo je Barroso i čestitao Hrvatskoj.
Predsjednik Ivo Josipović pozdravio je prisutne europske čelnike te se kratko osvrnuo na put naše zemlje ka članstvu u Uniji. Moderna se Hrvatska vraća kući. Nažalost, taj je povratak uključivao i rat, istaknuo je dodajući da je uspjeh naše zemlje ujedno i uspjeh Europe. S Europom je Hrvatska bogatija, s Hrvatskom je Europa bogatija, rekao je Josipović. Zahvalio se Vladi na čelu sa Kosor, pregovaračkom timu te svima drugima koji su radili na ulasku u EU.

Posljednja se okupljenima obratila predsjednica tehničke vlade Jadranka Kosor. Premijerka je govorila o putu koji je Hrvatska prešla, od osamostaljena preko rata i obnove, do pristupanja EU-u. Hrvatska se vraća kući. Hrvatski se narod vraća zajednici europskih naroda želeći pridonijeti zajedničkoj budućnosti. Hrvatski će biti 24 službeni jezik u EU, istaknula je premijerka te izrazila uvjerenje da će Hrvati na referendumu potvrditi ulazak u EU. Neka živi jedina i vječna Hrvatska, neka živi Europska unija, zaključila je Kosor.

Ovo je početak novog ciklusa

Nakon potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača. Hrvatsku će na samom početku predstavljati predsjednik Josipović, a odmah nakon toga premijerka Kosor.

Inače, doznajemo,  bilo je problema u vezi s protokolom Unije zbog redoslijeda hrvatskih govornika na svečanosti potpisivanja. Na inzistiranje Bruxellesa prvo će govoriti predsjednik Josipović, a zatim predsjednica tehničke vlade Kosor.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ToniBerlin
ToniBerlin
12 years ago

Bilo je i vrijeme da Hrvatska uđe u EU. A sada Hrvatskoj predstoje bolne reforme.
Nadam se (za naše sunarodnjake iz domovine), da će nova hrvatska Vlada pokrenuti zemlju u pravom pravcu, jer u protivnom ona će završiti kao Grčka.

Josip Mayer
12 years ago

Nesmije se zaboraviti što smo sve prošli na Euvropskom puto..puno toga je još pred nama..za učiniti..hrvatska politika sigurno neće imati lagano.. kao što je imala dosada.. Sve to treba.. da nam bude prjednost a ne mana..u buduće će se ići za još veća prava.. radnika i zaposlenika..pogotovo u onim zemljama u kojima su ona bila..ugrožena od velikih moćnika i njihovih vlastitih interesa. Grčka je u tome totalno promašila..i mrtvi su dobivali plaće i mirovine..u hrvatskoj je pak prevladala..korupcija i krompiranost..ne zna se što je gorje..Hrvatska ipak u na tome području uspjeva sve bolje i bolje. Radi toga više nema razloga… Read more »

Daniel Ligeska
Daniel Ligeska
12 years ago

Čestitam!!!