TREBA LI REGISTRACIJA ZA REFERENDUM?

Emil Cipar
Hrvatska čista stranka prava (HČSP), upozorila nas je na zakonsku neopravdanost registracije za sudjelovanje na referendumu. Oni su poslali otvoreno pismo Ministarstvu vanjskih poslova i Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske. Podaci koji se navode u Otvorenom pismu su točni i argumentirani, pa ga objavljujemo u cjelosti:

Poštovani,

Veleposlanstva RH (tako VP RH Berlin 28.12.2011, Klasa 013-03/11-01/02, Urbroj 521-DEU-01-VK-12-07) objavila su da se prema članku 17. stav 2 Zakona o popisima birača (Narodne Novine 19/07) državljani RH koji imaju prebivalište u RH a trajno borave u inozemstvu i državljani RH koji nemaju prebivalište u RH do najkasnije 07.01.2012. moraju registrirati da bi mogli sudjelovati u postupku odlučivanja na državnom referendumu 22.01.2012.

Budući da se u  članku 16. Zakona o popisima birača čita da je prethodna registracija za birače/državljane RH bez prebivališta u Republici Hrvatskoj i one s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji trajnije borave u inozemstvu jedino propisana za glasovanja na izborima za Hrvatski sabor i predsjednika Republike Hrvatske i da se članak 17. istog zakona odnosni isključivo na glasovanje na izborima za Hrvatski sabor i predsjednika Republike Hrvatske nedvojbeno proizlazi da se na temelju toga zakona spomenute skupine državljana RH moraju prethodno registrirati da bi mogli sudjelovati u postupku odlučivanja na državnom referendumu. Slijedom toga su po nama spomenute objave Veleposlanstva RH bez pravnog temelja i time irelevantne.

Odredbom Zakona o referendumu (članak 3.) je utvrđeno da u postupku odlučivanja na državnom referendumu imaju pravo sudjelovati svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju opće i jednako pravo glasa, bez obzira na to gdje imaju prebivalište. Člankom 36. je utvrđeno da hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj svoje pravo sudjelovanja u postupku odlučivanja na državnom referendumu ostvaruju na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u stranoj državi u kojoj prebivaju, a niti na jednom mjestu toga (jedino mjerodavnog)  zakona se ne može pročitati da se moraju prethodno registrirati ako žele sudjelovati na referendumu.

Slijedom toga držimo da državljani RH bez prebivališta u Republici Hrvatskoj i oni s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji trajnije borave u inozemstvu mogu sudjelovati u postupku odlučivanja na državnom referendumu 22.01.2012. bez prethodne registracije.

U očekivanju Vašeg što bržeg očitovanja,

s poštovanjem!

Köln-Zagreb, na Sveta tri kralja 2012.

Ivan Lozo, međunarodni tajnik HČSP-a

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments