STANJE JE OZBILJNO

KOLUMNA POVODOM
piše: Emil Cipar
Dva dana do referenduma, a Hrvati većim dijelom ne znaju što zaokružiti. Izgledi su negdje fifti-fifti.

Čudno je, a ujedno i kobno je da Hrvati ne znaju što DA ili NE za njih znače. Kobno je zbog toga što će posljedice osjetiti već idućih mjeseci. U slučaju da većina kaže DA, vladi je to legitimitet za provođenje reformi, koje će osjetiti mnogi. Neugodno osjetiti. Na agendi je ukidanje brojnih povlastica i privilegija na koje su se Hrvati navikli.

U svakom slučaju EU od svoje buduće članice očekuje katarzu, buđenje, otrežnjenje… Kako će ono biti kad shvatimo da smo nesposobni za život …može se samo zamisliti.

Vlada i njeni predstavnici ne propuštaju priliku praviti reklamu za DA, ali čine to tako nespretno da je učinak suprotan.

Jer …kada ja vidim Vesnu Pusić i Radimira Čačića kako arogantno i gotovo prijeteći tvrde da nemamo drugog izbora, ja po stolu mahinalno šaram velikim slovima NE. Moj organizam automatski odbija savjete i moram po svaku cijenu prebaciti kanal.

Ništa bolje nije ni kada slušam protivnike ulaska u EU. Oni uporno ponavljaju NE, NE, NE…

U redu je možda NE, ali nitko ne kaže kako onda dalje. Nitko ne kaže kako će umirovljenici dobiti mirovine za siječanj, veljaču… ove godine. Kako će se isplatiti plaće u državnoj upravi.

Svima je poznato kako Hrvatska država za servisiranje starog duga od 50 milijardi eura mora posuditi novac. To posuđivanje novca svake godine je teže i teže. Kreditni rejting Hrvatske je opao i lova se može posuditi samo po vrlo nepovoljnim uvjetima.

Međunarodni bankari od kojih posuđujemo novce čekaju rezultat referenduma. Bude li on NE, kreditni rejting će još više opasti. Koliko …za sada to nitko pouzdano ne može reći.

Tek onda će se morati provesti reforme i to daleko bolnije nego u slučaju DA, jer neće postojati mogućnost novih kredita.

Kako rekoh, situacija je daleko ozbiljnija nego što se misli. Hrvati nemaju drugog izbora nego reći DA i prihvatiti se posla. EU je velika šansa i EU je u ovoj situaciji i jedina šansa. Po strani da ćemo izgubiti ovo ili ono.

Sve one koji se boje da ćemo izgubiti suverenitet …pitam: Koji suverenitet? Što mi to još možemo samostalno odlučivati?

Najvažnije od svega …odbrana zemlje, nije više u našim rukama, a kod gospodarstva kojega imamo, bilo koja zabrana uvoza roba značila bi umiranje od gladi.

Spriječiti rasprodaju društvenog vlasništva!? Zar nismo sve što vrijedi već odavno rasprodali u vremenu u kojem smo bili svoji na svome. Prodali smo poljoprivredne kombinate za jednu kunu, istina domaćim tajkunima, ali njih nismo spriječili da ih oni prodaju bilo kome.

Brodogradilišta? Kod ove riječi koju protivnici ulaska u EU često koriste pada mi mrak na oči. Državnim subvencijama u velikom iznosu pokušava se sačuvati oko 3 000 radnih mjesta u brodogradilištima, dok se istovremeno sprječava otvaranje desetaka tisuća novih radnih mjesta koji bi se tim novcem mogli otvoriti.

Ali sve je to budućnost. Mene zanima sadašnjost i umirovljenici koji očekuju svoju skromnu mirovinu i stalno gledaju kroz prozor kada će naići poštar. Za sada dolazi još, jer nekako se ipak nađu novci za isplatu mirovina.

Kažemo li u nedjelju NE, jer i dalje želimo biti svoj na svome …bojim se da će gledanje kroz prozor biti jedini sadržaj života brojnih umirovljenika.

Ako referendum ne prođe, bit će ponovljen nekoliko mjeseci kasnije. Pitanje je samo tko će preživjeti i što će od države ostati do tada.

U bezbroj kolumni protivio sam se nespremnom ulasku u EU. Žalosno je da dva dana prije referenduma stanje nije ni malo bolje. Mene osobno neće pogoditi razvoj događaja nakon referenduma, ali ne mogu imati na savjesti sve one koje će itekako pogoditi.

Zbog njih ću zaokružiti DA i poželjeti Vesni Pusić i Radimiru Čačiću neka ih odnese hladna voda, a prijatelja informatičara ću zamoliti da mi ugradi program, koji će automatski prebaciti kanal čim se jedno od njih dvoje pojavi na ekranu. Ovako …dok to još moram raditi ručno, već me zabolio prst.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ako cemo tako u Hrvatskoj je vec odavno bilo stanje ozbiljno..drugo je pitanje sto su ga mnogi cast ozbiljnima,dosada neozbiljno shvacali,upravo to im se danas obija upravo u glavu.

Purger
Purger
12 years ago

Ako je Rumunjska i Bugarska u EU dakle nevidim razloga zašto mi hrvati nebi pripadali u tu grupu sitnih zemalja, u najmanju ruku če državna uprava biti uža (schlank) birokracija manja.Nju treba očistiti a to ide samo direktivom EU komisije.

Ante Karacic
12 years ago

Za nas pomoci nema,ni sa DA ni sa NE ako se u glavama ne dese promjene.
Treba zaboraviti na povlastice i privilegije:(uvoznice,privoznice,spoticaje ,doticaje)kroz njh je iscurio sav sadasnji inozemni dug.Treba se uhvatiti posla,netreba gledati dali taj posao odgovara kvalifikacionoj strukturi.Vazno je da za taj posao dobijes nadoknadu za koju mozes kupiti kruh.
Ante Karacic

Mirela
Mirela
12 years ago

U EU nam sigurno neće biti lako, sve što dobijemo, trostruko ćemo vraćati! Bojimo se da će nas stranci preplaviti, pokupovati našu imovinu (vidi otok Vir u blizini Zadra)?! Pa zar nismo već sve, od čega smo mogli bezbrižno živjeti, prodali?! Tko strancima ili bilo kome drugome, a pogotovo dijaspori, koja ima hrvatsko državljanstvo i priča hrvatskim jezikom brani investicije i osnivanje raznih poduzeća?! NITKO!!! Zar mi ne radimo ionako svi u stranim poduzećima i koncernima?! I ono što je bilo naše, zar sad nije u tuđim rukama!? Dijaspora – Iseljeništvo: Saka vam čast, ali da se okoristim Emilovom rečenicom:… Read more »

serdar
serdar
12 years ago

Prof. Dr. Branimir Luksic : “Hrvatska ce morati placati clanarinu od 600 mil. Eura godisnje, a prema projekcijama EU-a Hrvatska bi trebala povuci iz EU-a oko 170 milijuna Eura za 2012.” (portal hkv hr).

serdar
serdar
12 years ago

Ispravak: milijardu i 684 milijuna Eura., samo u jednoj godini. Na prvi pogled je tako, medjutim taj novac ostaje u Hrvatskoj ovako ili onako. Novac iz EU mora biti utrosen u projekte koje netko diktira i to je najcesce samo dio investicije, ostali dio mora biti pokriven iz vlastitih sredsatava. No, nije mi bila namjera suprotstavljati EU i iseljenistvo nego samo reci kako se aktualna i prosla vlast odnosi prema EU i iseljenistvu. Uz drugaciji odnos i privlacenje investicija Hrvata iz inozemstva Hrvatska bi stajala puno bolje. Nisu hrvatski suvernisti protiv rada i postenja, naprotiv. Uostalom, bez doprinosa iseljenistva hrvatske… Read more »

serdar
serdar
12 years ago

Tijekom 2010 god. ukupan priljev iz inozemstva po osnovi isplate mirovina, doznaka, darova i drugih naknada bio je milijardu i 684 milijuna kuna. pise danasnja SD u clanku Koliko je gastarjbatera? (ponizavajuci naslov tipican za crvenu slobodanku)! No, vazan je podatak MILIJARDA I 684 MILIJUNA EURA u jednoj godini od nasih iseljenika, koje nitko ne sljivi ni 0,5 %. Znate li kolika su pristupna sredstva iz EU? Banalnih 650 mil. Eura, od kojih se mora platiti clanarina za clanstvo u EU od 500 mil. Dakle, novac nase dijaspore se presucuje kao da je kuzan ili prljav. Potencijal iseljene Hrvatske namjerno… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Emile

Podsjetite se malo tko je nas ikada pitao u dijaspori i iseljeništvu.. kada su se već odavno sprovodile reforme..a tko nas i dan danas pita..vjerujem da će tako biti i u buduće..jer bez reformi,ma koliko god one nekome padale teško, se jednostavno nemože kako u Europi slično i u Hrvatskoj.

Ivek Milčec,Zagreb
Ivek Milčec,Zagreb
12 years ago

Slažem se s procjenom kolege Emila da će nam, u slučaju da pobijedi euroskeptična opcija, biti umnogočemu teže a pogotovo u dobivanju kredita za otplatu (samo) kamate državnoga duga inozemnim bankama. Predvodnici i zagovornici NE EU uglavnom su oni koji ne žele da Hrvatska, konačno, profunkcionira kao pravna država jer im je u sadašnjoj situaciji puno lakše izigravati postojeće zakone i propise. Ma, o kakvom oni to gubitku suvereniteta, narodnog i jezičnog blaga govore? Tko će nam zabraniti da kažemo da smo Hrvati i da govorimo hrvatskim jezikom? Vjerujem da će većina hrvatskih građana zaokružiti ZA EU jer svaka druga… Read more »