UŽIVAJMO U ČAKAVICI S DUBRAVKOM BORIĆ

uvod priredila: Sonja Breljak
Kao što to obično kod nas na Hrvatskom Glasu Berlin i biva …par rečenica, komentar, pjesma, kratak ali intenzivan kontakt, email tamo, email ovamo …i evo nam nove, svježe, tako drage suradnje i suradnice. Pun pogodak! Naime, podno Biokova, iz  Podgore koja ovih dana ipak nije pod snijegom, stiže nam komentar i pjesma od Dubravke Borić. I kratak pogled bi dovoljan primjetiti, osjetiti …svježinu i ljepotu stihova što nam ih za čitanje i za objavu ustupi autorica. Dubravka Borić veze predivan vez poezije na čakavskom narječju. Jednako su zanimljivi na čakavici Dubravkini stihovi kao i oni drugih autora u Dubravkinom prijevodu na čakavski. Po razmijenjenim prvim porukama, Dubravka Borić zaključila …kod Vas sam na pravom mjestu. Mi …isto tako!  Pa u želji da tako ostane i dugo, dugo traje …poručismo …draga Dubravka, šalji nam životopis i fotografiju i pjesama puno, puno …Tako i bi …
Dubravka Borić rođena je 23.veljače 1946. u Pučišćima na otoku Braču, gdje je završila osnovnu školu, potom Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju u Splitu, Odgajateljsku školu u Zagrebu.
Tijekom rada, svestrana Dubravka  vodila  je i dječji pjevački zbor,  projekt kulturne baštine zavičaja, potom bila članica mješovitog zbora“Milan Kurtić“-Podgora i predsjednica Društva „Naša djeca“-Podgora. Za svoj rad je višestruko nagrađivana.
Prve klice poezije kreću iz nižih razreda osnovne škole a ozbiljnije se bavi poezijom u doba Domovinskog rata, pa nadalje. Igrom slučaja, prvi put objavljuje pjesmu na čakavici u Belgiji. Pjesma “U petrodu“-„U kamenolomu“ objavljena je u časopisu Gierik. Pjesme je  dalje objavljivala u „Bračkoj crkvi“, bračkim novinama „Glos sa škrop”, tjedniku“Makarsko primorje“, na radio Split …Nastupala  u Starom Gradu na Hvaru („Jazik naših materih“), u udrugi“Vlaho Bukovac-Split, u knjižnici“Marko Marulić“-Split, u Podstrani („Ča pod perunom“), u Solinu, u Makarskoj, u Podgori…
Na pjesnički natječaj javila  se prvi put u Bedekovčinu („Susret riječi“) i osvojila treće mjesto za pjesmu“Na dlanu mi jedna noronča“, povelju i novčani iznos. Izdala je i jednu  zbirku pjesama („U Pučišku valu kuštat“). Neke pjesme Dubravke Borić  nalaze se i u knjigama drugih autora, a pjesma“Prigodišćena maslina“ u antilogijskoj zbirci “Naša velečasna maslina“ Mladena Vukovića.
Toliko ukratko o autorici, našoj suradnici Dubravki Borić. Ostalo će sve reći  u buduće objavljeni stihovi  ….

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dubravka Borić
11 years ago

Hvala Tone za lipe riči. Pozdrav iz Podgore tebi i Ireni od Borića.

Tone Murgelj
Tone Murgelj
11 years ago

Dubravka i njezin muž Milivoj dobri su domačini. Rado dolazimo kod njih. Veselje nam je družiti sa njima i čakulati gospodjom Duravkom. Nekam nam njeno veliko srce ispjeva još mnogo ljepih pjesama.

Irena in Tone Murgelj, Dol pri Ljubljani