IL´ PO BABI IL´ PO STRIČEVIMA

KAKO SU STIPA I RODE ISPALI S LISTE LAUREATA …sbplus
tekst i foto: Željko Mužević
Slavonski Brod
/ Vidjevši u ovogodišnjim prijedlozima za jednu od nagrada Grada Slavonskog Broda i prijedlog da jedan od laureata bude i Stjepan Vokić, skromni donedavni domar varoške Osnovne škole, pomislio sam: Dobro je da se netko sjetio Stipe čija je ljubav prema životinjama stvorila preduvjete za najljepšu ljubavnu priču koju godinama prate svjetski mediji na svim kontinentima.

Roda Malena i njen Rodan-Klepetan postali su najjači brodski brend koji „prodaje” ime grada s lijeve obale Save od Ognjene zemlje do prašuma Tasmanije. Zahvaljujući Stipi i rodama, ovom Brodu urednici otvaraju informativni prostor na onim „ljepšim” stranicama, televizijskim i radijskim emisijama, Internet-portalima, a ne samo u crnim kronikama. Priča koja je svugdje prepoznata, samo ne u Slavonskom Brodu.

No, odavna sam naučio biti skeptik kada su takve stvari u pitanju: Koga može u politici zanimati jedan dobar, skroman čovjek koji odvaja od svojih usta da bi spašavao i hranio tamo neke rode. A nije niti u jednoj stranci i nema Boga za ujaka. A nije ni hrvatski „poslovnjak”, a još manje tajkun koji se obogatio preprodavši babinu ledinu. Pogotovo sada kada je umirovljen i za 45 godina staža treba primati 1.900 kuna plus još nekih 400-ak kuna nekog zaštitnog dodatka. Koga je briga što na pladnju nudi zanimljiv turistički poklon kojeg njeguje već 20 godina i koji se u ptičjem svijetu svrstava među neobičnosti jer je jedna roda-invalid dobila mužjaka koji joj se svake godine vraća iz Afrike,a u svom gnijezdu izlegla je do sada 40 ptića! I tko mu je kriv što Slavonski Brod dovodi na naslovnice svjetskih medija barem dva puta godišnje.

I tako, malo kasnije, čitajući konačan prijedlog, nisam se puno iznenadio pa ni razočarao kada sam vidio da je Stipa sa svojim rodama, o kojima zna cijeli svijet, „ispao” s liste ovogodišnjih brodskih laureata. Od kada je nagrada, priznanja, časti i masti… uvijek je bila armija nezadovoljnih i šačica zadovoljnih. Pa tako i sada. A možda je i bolje, jer za Stipu, Malenu i Klepetana zna „pol’ svijeta”, a za većinu onih koji odlučuju o nagradama, uz dužno poštovanje – ne vjerujem da malo tko zna dalje od Budainke ili Jelasa.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments