U ZAGRLJAJU BIVŠIH BERLINČANA

DNEVNIČKI ZAPIS S PUTOVANJA NA SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U SISAK
tekst i foto: Matea Marić …članica Zbora mladih HKM Berlin  …2.dio (pročitajte 1. dio)
Petak – 4.05.2012 – Zagreb

6 :25. Table pokazuju Graz. Iako u busu pretežno vlada umor primjećuju se prvi znakovi uzbuđenja. Neki pozorno promatraju okolinu Austrije a drugi su se na kreativne načine zavalili u sjedala.
U mojoj glavi se odvija pravi film o događajima i proceduri idućih dana. –Kako li će biti u Zagrebu? Kako će nas petrinjske obitelji primiti? Hoće li sâm susret proteći u najboljem redu? Stotinu pitanja a nigdje odgovora …ali treba se u Boga uzdati.
I tako …putnici se pomalo bude iz dubokih ali ipak kratkih snova jer smo se približili graničnom prijelazu Macelj. Upravo hrvatska zastava koja se nalazi na toj granici, veže me za lijepe osjećaje jer me svake godine iznova pozdravlja, pa tako i sada.

Nakon sat vremena napokon  smo stigli na prvo odredište: Zagreb !

U poznatom restoranu ,,Gastro Globus’’ u Zagrebu, srdačno su nas dočekali vlasnica restorana Dijana Pavković, Anica Kovač i njezin muž Robert koji su nam sponzorirali doručak. Sve se odvijalo pod sloganom ,,Bivši Berlinčani dočekuju mlade Berlinčane». Brojni mediji su propratili nas dolazak, između ostalih i RTL Hrvatska.

Nakon što smo se ,,napojili’’ htjeli smo našim bivšim Berlinčanima zahvaliti …a na koji  način nego pjesmom! Prije nego smo se uputili prema centru Zagreba, darovali smo im majice s našim potpisima koje smo posebno za ovaj susret dali dizajnirati. Njihova ganutljivost bila je najveći dar kojim su nam mogli uzvratiti.

Mateja i Marija Krstanović, nama već poznate cure s Taizé susreta u Berlinu, (te Petra Palić, Kristina Ivandić i Marta Kušeković, op. v.) vodile su nas gradom …Glavni kolodvor, Trg Bana Jelačića,  Kamenita vrata, Kaptol i Zagrebačka katedrala, bilesu  znamenitosti koje smo zajedno razgledali. Prije nego smo ušli u Katedralu bili smo u Muzeju blaženog Alojzija Stepinca a nama draga sestra Anđelita vodila nas je kroz Muzej u kojem smo gledali film o životu našeg blaženika.
Kad smo ušli u Katedralu svako je imao priliku skrušiti se pred grobom Alojzija Stepinca. Vidljivo impresionirani Katedralom  krenuli smo u malim grupama u obilazak grada, neki na susret s rodbinom a neki i u šoping. S prelijepim suncem koje nas je pratilo kroz ove dane osjetili smo ,,flair’’ Zagreba i jurnjavu tramvaja. Oko 19.30 sati opet smo se okupili pred Katedralom i uputili prema Petrinji, gradu koji će nas ugostiti za vrijeme SHKM-a u Sisku.

Za vrijeme vožnje, Suzana (Smolković, op. u.) nas je upoznavala s poviješću Turopolja i Petrinje pa smo saznali da je tadašnji, Hrvatski savez mladih Berlin, upravo Petrinji pomogao dobrotvornim akcijama kada je grad bio pogođen srpskom agresijom. Tu ranu sam primijetila ulaskom u Petrinju gdje se još vide tragovi rata. Ispred Crkve sv. Lovre već su nas iščekivale obitelji i naša animatorica, Anica Markulj, koja nas je pratila i vodila za vrijeme susreta.

Jedno po jedno je izlazilo iz autobusa pa tako i Ana i ja. Čekala nas je naša gostoprimateljica koja nas je srdačno pozdravila. Kad smo stigli kući naših udomitelja osjećala sam se kao doma,  bili su jednostavni, gostoljubivi i razgovorljivi. Imale smo sreću upoznati ljude poput njih. Često sam sudjelovala na razmjenama diljem Europe ali ovo je posebna razmjena životnih iskustava, ništa ljepše nego biti svoja među svojima!

Nakon malo duže priče s našim domaćinima pošle smo spavati razmišljajući o sutrašnjem, ,,velikom’’ danu…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments