PRIZNANJE MIHAELU FERIĆU

Hrvatsko društvo skladatelja nagradilo je knjigu “Hrvatski tamburaški brevijar” Mihaela Ferića u koju je autor na poticaj  urednika Hrvatskog Glasa Berlin, Emila Cipara, uvrstio i prilog o Tambouraschen Chor Wellebit 1902 koji više od stotinu godina djeluje u Berlinu

IZ DRUGIH MEDIJA  ...sbplus/autor: Mirta Špoljarić
Mihael Ferić, istaknuti Brođanin, promicatelj i borac za autohtoni duh brodske, slavonske i hrvatske tradicije, dobitnik je nagrade Franjo Ksaver Kuhač za područje tradicijske glazbe, za knjigu Hrvatski tamburaški brevijar u izdanju udruge za promicanje hrvatske kulturne baštine ŠokadijaNagradu Franjo Ksaver Kuhač, kao jednu između ukupno sedam nagrada za različita područja hrvatskoga glazbeno-umjetničkog stvaralaštva, dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja svake godine na svojoj redovitoj Skupštini, a za prethodnu godinu.

Ovom nagradom nije samo priznata vrijednost Ferićevog kapitalnog knjiškog izdanja, već okrunjeno višedesetljetno neumorno djelovanje Mihaela Ferića na području hrvatske tradicijske glazbe i umjetnosti, njegov istraživački rad i brojne inicijative te neustrašivost u zalaganju za istinske identitetske vrijednosti. Nagradne plakete bit će dodijeljene svim dobitnicima prema dogovoru do kraja godine.

U obrazloženju stručnog ocjenjivačkog suda stoji:

“Znamo li koje je najpopularnije i najraširenije glazbalo u Hrvatskoj? Tambura, stari, autohtoni hrvatski instrument kojemu je melograf, glazbeni pedagog i dirigent Mihael Ferić posvetio gotovo cijeli svoj život i oblikovao ga u knjigu od oko pet stotina stranica s više od tisuću i tri stotine fotografija i preslika sa šest kontinenata gdje sve Hrvati sviraju taj instrument.

Knjiga se zove Hrvatski tamburaški brevijar i ona to doista jest po znanju, uvjerenju i ljubavi koje je autor uložio kako bi rekao baš sve o tamburi koja se svira od Hrvatske do Amerike, Australije i Afrike. Hrvatski tamburaški brevijar mnogo je više od leksikona tambure i tamburaške glazbe. To je knjiga o važnome dijelu hrvatskog nacionalnog identiteta, o povijesti tambure unutar dva stoljeća, od Iloka sve do Dubrovnika, o njezinu razvoju ali i razlozima njezine omiljenosti, o tamburi koja okuplja ljude dobre volje, koja potiče autore, ali istodobno čuva i tradiciju kako bi je prenijela novim generacijama.

Hrvatski tamburaški brevijar doista je jedno od kapitalnih djela posvećenih glazbi, utoliko vrednije jer govori o instrumentu koji do sada nije imao tako sveobuhvatan zapis kao što je ovaj iz pera marnoga Mihaela Ferića. Na čast i ponos Franji Ksaveru Kuhaču čije ime nosi nagrada.”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dubravka Borić
11 years ago

gosp.Mihaelu Feriću od srca čestitam.
Dubravka Borić