U RITMU GLAZBE ZA PLES

MLADI PLESAČI, MARINA PITEŠA I PASKAL KUNA OSVOJILI PRVO I DRUGO MJESTO NA 14. MEĐUNARODNOM LJETNOM FESTIVALU PLESA U BERLINU
tekst: Sonja Breljak
foto: Robert Kuna i Sonja Breljak …foto album ispod teksta
Berlin/ -I …gdje si bila u prošlu subotu …pitaju me češće ovih dana, a ja odgovaram:- S mladim Hrvatima na 14. ljetnom međunarodnom plesnom festivalu!Ma vidi, čude se sugovornici, otkud takvo što kad se ovih dana tek samo o i oko nogometa vrti euro um. Ipak, eto, drznuh se pogledati malo uokolo čime se to još naši mladi bave, bez želje umanjiti bilo čiji trud i sportski angažman. Stvar mi olakša naš Ivo Dorotić koji je pratio značajan nogometni turnir TOP 12 u organizaciji SD Croatia Berlin. Tako se ja, sasvim neopterećeno, sigurna u Ivino izvješće i iskusno oko njegove kamere, u subotnje prijepodne zaputih ka Max Schmeling Halle, gdje se održava dvodnevni međunarodni, 14. po redu, ljetni plesni  festival. -Pa zar je tu bilo Hrvata? -pitate se. E,da svakako, i to još berlinskih Hrvata!  Dvoje. Jedan (ali vrijedan!) par: Marina Piteša i Paskal Kuna. Šesnaestgodišnjaci. Radi njih i njihova plesa vrijedilo je žrtvovati subotnje vrijeme. Bio je to pravi užitak! Na koncu, na ovom su međunarodnom natjecanju osvojili dva šesta, jedno drugo i jedno prvo mjesto. Bravo Marina! Bravo Paskal!

A sve je zapravo počelo još prije koju godinu kad sam upoznala obitelj Piteša. O mladoj Marini Piteša koja pleša u klubu Rot-Gold Berlin, načinih tada lijep tekst kakav i zaslužuje netko s tako puno osvojenih pehara. Marina …saznadoh tada, pleše od 4. -5. godine. Napreduje odlično, plešući u grupi i s prijateljicom iz kluba. Samo …ukoliko uskoro ne pronađe plesnog partnera, prelazak u viši rang natjecanja neće biti moguć.  “Marina traži partnera” , naslovismo tada tekst. Ovaj današnji bismo mogli nasloviti i kao “Marina pronašla partnera” i bio bi istinit koliko i ovaj kojeg izabrasmo a koji govori o načinu života ( u ritmu glazbe za ples) novopečenog plesnog para.

Naime, Marina Piteša i Paskal Kuna, dvoje 16-godišnjaka, zajedno plešu od prije godinu dana. I rezultati su više nego zadovoljavajući. Zadovoljstvo  zajedničkim radom izražavaju i roditelji, obje obitelji: Mara i Mario Piteša, porijekom iz Kaštela i Jadranka i Robert Kuna, porijeklom iz Slavonije (Osijek, Slavonski Brod). Mladi su vrijedni, treninzi su česti, natjecanja isto tako. Potrebno je dosta upornosti, rada i volje. I Paskal Kuna pleše od 9-te godine (plesna škola Briljantin). Mama Jadranka veli kako se želja za plesom kod  Paskala javila u devetoj godini nakon jedne posjete Bizovcu gdje živi baka i gdje je vidio plesače te poželio i sam plesati. Želja i volja za treninzima i plesom do danas nije prestala. Naprotiv, s vrijednom Marinom još se više pojačala. Stoga ne čude i dobri zajednički rezultati poput provog i drugog mjesta na netom završenom ljetnom plesnom festivalu.

Stigavši na Festival, uredno se prijavih kao izvjestitelj, novinar, u potrazi  i želji vidjeti na djelu  dvoje  mladih Hrvata. A organizatori i voditeljica presse službe više nego li ljubazni i susretljivi, obradovani mojim zanimanjem,  pa tako dobih uskoro i sve informacije, a susretoh i naše natjecatelje. Doznadoh tako i neke od zanimljivosti s ovog festivala plesa: To je najveći dječji i omladinski turnir u standardnim i latinoameričkim plesovima u Europi.
-Održava se po 14. puta. Pleše  se na 4 plesne površine i zvanični je turnir za svjetsku rang listu. U dva dana koliko traje  održava  se 48 plesnih turnira. Prijavljeno je 850 natjecatelja.  O svemu vodi brigu 45 sudaca i 85 pomoćnika. Sudjeluju parovi iz: Slovačke, Češke, Litve, Latvije, Kazahstana, Rusije, Danske, Izraela, Poljske, Mađarske i Njemačke. Dvorana je za ovu prigodu ukrašena sa  oko 6000 raznobojnih balona … Glazba, ples, mali i malo veći plesači, uzbuđenje … Suci promatraju plesače i biraju najbolje koji dolaze u finale, a onda je još uzbudljivije jer je ocjenjivanje javno i kreće se u ocjenama od 1 do 6.

Marina i Paskal lijep su i skladan plesni par. Paskal je visok, Marina ima prelijepe, skladne, decentne pokrete …ni oku sudaca ne promiče njihova usklađenost. Plešu se najprije latinoamerički plesovi. samba, cha, cha, cha, rumba, paso doble i jive a potom i standard plesovi: valcer, tango,slow foxtrott i quickstep. Natjecatelji se natječu u grupama: djeca (I i II), klase D i C,  Junioren (I i II) klase  D, C i B, potom Jugend u klasama D,C,B i A, zatim Hauptgruppe I gdje su 19 -godišnjaci i  II gdje jedan od partnera mora imati najmanje 28 godina, te seniori  od 35 godina i više, ovisno o klasama. Naš plesni par, Martina Piteša i Paskal Kuna su šesnaestgodišnjaci i natječu se u grupi Jugend klasa C. Za prelazak u viši rang, klasa B trebaju prikupiti dovolja broj bodova na natjecanjima poput netom održanog u Berlinu dok u višu grupu (Hauptgruppe) prelaze kad napune 19 godina. Uspjet će to sve njih dvoje nastave li s tako upornim radom kao do sada. Pravo je zadovoljstvo bilo promatrati njihov  ples, žar i volju, sklad, takt i užitak u glazbi. Sve to promatrali su i strogi sudci i našem plesnom paru dodijelili drugog dana natjecanja, prvo mjesto u latino plesovima i drugo mjesto u standard plesovima. Vjerujemo kako je i trenerica iz kluba Rot-Gold Berlin, Beate Franke koja ih je neprekidno pratila, bila time potpuno zadovoljna. Nadamo se na plesnim podijima, Marinu i Paskala, sretati još puno puta i još dugo godina.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Hrvatskog glasa Berlin, sjetit će se kako smo u ljeto prošle godine, na ovim stanicama donijeli reportažu o mladom plesačkom paru hrvatskog podrijetla -Marini Piteša i Paskalu […]

Josip Mayer
11 years ago

Poštovana Sonja Kao prvo srdačno čestitam dobitnicima,bokala,izkaznica,i medalja koje su dobili za svoja posebna PLESNA.. zalaganja ..ali i organizatrima,ovako lijepih posebnih zbivanja za razliku od nogometa..koji nam je od malih nogu..utkan..poput pod kožum i u krvi. Osobno ni sam ne sumljam o stručnosti našeg gospodina ..Ivo Dorotić..svaka mu čast..za njegova zalaganja na kulturnim,društvenim i sportskihm terenima..a na njima smo mi odrasli uvjek sa mladima i uz mlade..Vidim ponekad ga zanima i politika. Ovdje ne bih o politiki..vjerujem da je lijepo biti sa mladima i uz mlade..i na ovakovim lijepim posebnim upriličenjima..i svaka čast onoma mladima, koji se odluče..biti aktivan i… Read more »