ŠTO SE BABI SNILO

Evo što na jučerašnji tekst, odgovor-izazov, naslova TKO LAŽE, autora Mirka Omrčena, našeg suradnika u rubrici TRN U OKU, u svom prepoznatljivom komentatorskom pismu i stilu odgovara uvaženi profesor povijesti Petar Bašić:

raduje me što se autor teksta koji je izazvao moj odgovor udostojao odgovoriti na moje teze, ali ne volim što se i u odgovoru poslužio “pisanjima mnogih autora”, a ne činjenicama.
odgovorit ću stoga manje-više redom…

prvo:
posljednje godine se odselilo iz hrvatske preko 12000 ljudi… ali od toga gotovo 3000 stranaca! Dakle, ljudi koji su ovdje boravili privremeno, pa se i očekivalo da se vrate kućama.

nadalje, 32% od tih preostalih devet tisuća “hrvatskih iseljenika” se odselilo u bih (gotovo sigurno studenti i radnici koji se nakon nekoliko godina vraćaju kući), a čak 26% u srbiju(!?); pretpostavljam da srbija nije postala odjednom eldorado za hrvate, i da hrvati ne odlaze masovno u srbiju živjeti i raditi, već je riječ o sasvim drugim emigrantima, zar ne?

2009-2011. nije se odselilo oko trideset tisuća, već se odselilo čak 32500 ljudi!
…ali se u istom razdoblju doselilo 21900, što znači da je smanjenje samo oko 10 tisuća.

ukupan saldo za zadnjih 10 godina je štoviše pozitivan: čak 50.500 više doseljenih od odseljenih!
izvor: http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2012/07-01-02_01_2012.htm

drugo:
broj hrvata u inozemstvu nije 3.75 milijuna već je “broj hrvata … i njihovih potomaka… iz migracija od 1880(!) do danas … oko(!?) tri milijuna” (hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova na svom site-u)

nastranu što je to vrlo “precizan” podatak, treba vidjeti da se tu radi o “hrvatima” najmanje 4, 5. pa ako ne i 6. generacije (po piramidi rasta populacije, radi se o maksimalno 400-500 tisuća predaka); to što ih mi smatramo hrvatima nipošto ne znači da se čak i njihove bake tako osjećaju?

moja izjava o 600 tisuća hrvata vani dakle, (nastala pod utjecajem mita o pola milijuna hrvata samo u njemačkoj) je zapravo pogrešna: točan broj je zapravo samo 226000 (izvor: državni zavod za statistiku)

treće:
u španjolsku se useljava čak i kriznih godina: 2008. uselilo se 700 tisuća, 2009. 400 tisuća, 2010. 200 tisuća, a i prošle, najkriznije 2011. oko 30 tisuća
zašto idu u španjolsku ako je tamo tako loše?

naravno, pozdravljam činjenicu da se u španjolsku uselilo čak 2.5 milijuna eu državljana (među njima jako puno njemačkih umirovljenika).
pozdravio bih i proporcionalnih 200 tisuća njemačkih umirovljenika koji bi sa svojim povećim mirovinama doselili u hrvatsku, umjesto hrvatskih umirovljenika koji sa svojim njemačkim mirovinama žive u njemačkoj, ali smatraju svojom dužnošću upozoravati nas u domovini da ne srljamo tamo gdje oni žive?

naglasit ću još jednom:
u španjolskoj recimo živi čak 12 posto stranaca od ukupnog stanovništva…
…ali u austriji živi oko 14.5% stranaca!
…a u švedskoj živi oko 15.5% stranaca!
volio bih da po ovoj ljestvici u hrvatskoj živi barem 25% stranaca, pa da dvaput nadmašimo švedsku u standardu.

četvrto:
nemam vremena tražiti baš sve popise stanovništva, ali od ulaska u eu 2004 kada je broj stanovnika bio 38.183 milijuna (max planck institut, za demografiju), pa do kraja 2011. broj stanovnika je zapravo PORASTAO za nekih sitnih tridesetak tisuća, a ne pao za dva milijuna!
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:FPKzOUeamXsJ:www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_lu_wyniki_wstepne_NSP_2011.pdf+wyniki+spisu+powszechnego+2011&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESg_wnDuuA5l8omr6wwucTp9PzbFgKvIPAosqkXslBy7g5DBp1LFgMTYqZg_uHPD6m_S4UX_azmFLvVmDdGfgzgmFfRkWwBu2hkSOcfcA2uCQxmF_eadAEufCM91H96y2Rmct7QB&sig=AHIEtbRBTGAFs8jCrfMfgrRMkLh21z1V3g

što se poljske tiče, umjesto dojče velea, i politkomesarskog hrvatskog novinara, radije bih pročitao i neka druga znanstvena(!) izvješća poljskog zavoda za statistiku:
http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/P_Population_projection_for_Poland_2008_2035.pdf

na stranici 69 tako vidimo da je ukupni odlazak iz poljske bio u posljednjih nekoliko godina od 5 do 35 tisuća godišnje, a na str 80 predviđaju maksimalni manjak imigracijom u sljedećih desetak godina od 20 tisuća godišnje, sa smanjenjem prema pozitivnom(!) saldu oko 2018 i kasnije, s preko 10 tisuća imigranata(!) godišnje…

čak ako uzmemo maksimalni izračun, dakle, u 8 godina od ulaska u eu, po 20 tisuća, to je 160.000 a ne 2 milijuna (10 puta više) ma koliko dw lagao(!) o tome…

peto:
što se tiče stava o jednom životu, vjerujem da sam bio jasan: život je jedan i to kratak.
slažem se s vama da se može vjerovati u bilo koju od drugih opcija, pa i u neki drugi život, ali ne želim vjerovati da biste vi vašoj djeci, na primjer, preporučili da “preskoče” ovaj život?

šesto:
i na koncu, ali nipošto ne manje važno, uvjeren sam da je uvaženi korespondent pismen čovjek, bez obzira na činjenicu da riječ autarkija čita kao autokratija

…ili je to možda po onoj hrvatskoj narodnoj: “što se babi snilo…”?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] na posljednju kolumnu Petra Bašića Što se babi snilo nismo morali dugo […]

Josip Mayer
11 years ago

Drago mi je gospodine Petar

da se konačno čuje i druga strana razmišljanja i da postoje pouzdane statistike..kako nebi došlo do raznih povjesnih manipulacija svaki po svojoj volji i stvari koje baš i nisu sasvim razumljive.Od uvjek je bilo raznih rotacija i iseljeničkih pomaka..za sve ne mogu biti ni krivi novinari ni mediji..ako im neki društveni moćnici mute pamet o povjesti.