RAZGOVORI UGODNI I KORISNI

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ Na poziv predsjednika Hrvatske kulturno- umjetničke i sportske zajednice, Damira Kozarića, ovo udruženje berlinskih Hrvata je posjetio Reinhard Naumann, gradonačelnik berlinske općine Wilmersdorf Charlottenburg.

Osnovna namjera i cilj ovog susreta bilo je  međusobno upoznavanje kao i upoznavanje s aktvnostima ovog i drugih hrvatskih društava te umrežavanje s akterima i nositeljima organiziranja u ovoj berlinskoj općini te po osnovu toga i bliža suradnja.

Te suradnje  je i do sada svakako bilo. Naime, Hrvatska zajednica redovito sudjeluje na Festivalu nacija u organizaciji općine Wilmersdorf-Charlottenburg a i Savez hrvatskih društava organizira uskoro po šesti puta Blistavu noć klasike u dvorcu Charlottenburg. Svakako je važno za naglasiti i više decenija dugo prijateljstvo i partnerstvo našeg  Splita s ovom berlinskom općinom te istaknuti kako ispred vijećnice Wilmersdorf stoji spomenik našem Marku Maruliću gdje se i Nijemci i Hrvati okupljaju u vrijeme ( i ove će godine) Marulova rođendana 18. kolovoza.

Dakle, susreta i suradnje ima a može je biti …i bit će je … i više,  zaključak je koji se može izvući iz ovog susreta. Naime, u suretu i razgovoru s gradonačelnikom Naumannom je, pored predstavnika Hrvatske zajednice (Kozarić, Prskalo, Magaš, Sertić) i predstavnika Njemačko-hrvatskog društva (Götz, Ćović, Halužan) sudjelovao i predsjednik Saveza hrvatskih društava Berlina, Ivan Bitunjac koji je predstavio dosadašnji rad i aktivnosti kao i planove Saveza.

Gradonačelnik Naumann je vrlo rado i osobno upoznao sve sudionike razgovora, raspitivao se i zanimao za pojedinačne aktivnosti društava i Saveza te inicirao bolje umrežavanje, povezivanje s gradskim političkim strukturama i izvorima informiranja.

Novca i nema a nije opet i da ga nikako nema, treba prije kraja godine priložiti prijedloge i projekte, rekao je Reinhard Naumann primajući se, na prijedlog predsjednika Saveza, Ivana Bitunjca (što još svakako treba i pismeno potvrditi) pokroviteljstva Blistave noći klasike iduće, 2014. godine.

U svakom slučaju, dojam je kako se gradonačelnik Naumann vrlo ugodno osjećao u višesatnom razgovoru i druženju s Hvatima te pokazao istinsko zanimanje za njihov rad i aktivnosti.

Nakon ovog prvog koraka, i razgovora ugodnih i korisnih, vjerujemo kako ovo nije posljednji susret hrvatskih aktivista i udruženja s gradskim vlastima Charlottenburg -Wilmersdorfa ili koje druge berlinske općine što je vrlo važno i radi prezentiranja aktivnosti kojima se bave društva i radi bolje integracije u njemački civilni društveni sustav što će opet oživjeti i vremenu i mjestu prilagoditi hrvatska društva u kojima će onda i druga i treća generacija lakše naći svoje mjesto.

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica planira uskoro organizirati sličan susret i razgovore i s Heinzom Buschkowskym, gradonačelnikom općine Neukölln u kojoj se i nalaze prostorije ovog društva.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Komentar na tekst “Razgovori ugodni i korisni” […]

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
11 years ago

Draga Sonja, suradnja sa Wilmersdorfom je daleka i ona je bila više, manje uspješna. To mogu potvrditi jer sam bio i osnivačkom odboru i prve četiri godine u UO Hrvatske Zajednice. Prve prostorije smo i dobili od Wilmersdorfa, a bile su u Grunewaldu. Gospodin Götze je bio sa nama od prvih dana.
Lijepi pozdrav
Ivo