ZAVRZLAMA ZVANA REFERENDUM

tekst: Sonja Breljak
Referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji je 22. siječnja. Prilika da birači s hrvatskim  državljanstvom izraze svoje mišljenje: EU -DA ili NE?! I hrvatski državljani van granica Republike Hrvatske, prema Ustavu, imaju pravo glasa. Samo …nekima je za ostvarenje tog prava, prema Objavi Veleposlanstva RH, bila potrebna  prethodna registracija a nekima ne treba. O tome smo pisali u tekstu Registrirajte se za referendum. Hrvatska  čista stranka prava  je u povodu pitanja prethodne registracije u XI. izbornoj jedinici, uputila Otvoreno pismo Ministarstvu vanjskih poslova i Državnom izbornom povjerenstvu.

Ovo posljednje odgovorilo je  potvrđujući da hrvatskim državljanima bez prebivališta u RH s trajnim boravkom vani …ukoliko nisu mijenjali mjesto boravka, odnosno nisu mijenjali nadležno diplomatsko predstavništvo u državi u kojoj borave i upisani su u birački registar …ne treba prethodna registracija već mogu direktno pristupiti referendumu. Tu i nije bilo posebne dileme. Ipak ta činjenica je ostala neopravdano u sjeni i nedovoljno prezentna. Naglasiti ju svakako treba.

No, postoji još jedna  skupina birača -oni koji imaju prebivalište u RH a trajno borave vani. Za njih je prema uputama diplomatskih predstavništava, bila potrebna prethodna registracija.  Da li i za one koji su nedavno registrirani kod parlamentarnih izbora, pita HČSP u drugom Otvorenom pismu upućenom DIP-u? – Osim birača XI. izborne jedinice postoji i znatna skupina birača s prebivalištem  u RH koja trajnije boravi izvan RH i koja je do sada svoje biračko pravo konzumirala u diplomatskim misijama RH u stranoj državi boravišta. Jesu li  pripadnici te skupine dužni ponovo izvršiti prethodnu registraciju kao preduvjet za ostvarenje biračkog prava na referendumu ako od predhodnih izbora nisu mijenjali konzularno područje diplomatske misije RH u stranoj državi boravišta?

I mi se pitamo: Zakon o referendumu nigdje ne spominje potrebu registracije bilo koje populacije. Zbog čega je u ovom slučaju DIP htjelo biti “veći katolik od Pape”, ili Zakon o referendumu nije dorečen. Ako nije, onda bi i DIP trebalo znati koja je uobičajena demokratska procedura oko izmjene i dopune zakona.

U očekivanju odgovora na postavljeno pitanje, HČSP  iz pera Ivana Loze, međunarodnog tajnika i koordinatora za XI. izbornu jedinicu, već sada najavljuje “pokretanje postupka preispitivanja pravovaljanosti referenduma jer će on van Hrvatske trajati jedan dan”/22. siječnja/što “povrjeđuje prava birača”.
Člankom 68. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski Sabor propisano je da u diplomatsko-konzularnim predstavništvima glasovanje traje dva dana s time da završava na dan kada završava glasovanje u Republici Hrvatskoj …tvrdi HČSP u drugom Otvorenom pismu DIP-u.  Zavrzlama zvana Referendum …nastavlja se!

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments