POGLED U BUDUĆNOST

SUDJELOVALI SMO U TESTIRANJU NOVE ZRAČNE LUKE BERLIN BRANDENBURG
IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

tekst i foto: Sonja Breljak …foto album u dnu teksta
Berlin/ Na ponudu smo reagirali odmah prvih dana nakon objave od prije više mjeseci koja potom osvanu i na našem portalu. Tako se prijavismo i dobismo “zeleno svjetlo” za jedan od probnih dana novog, budećeg aerodroma, zračne luke Berlin Brandenburg Willy Brandt. Pomislismo …učinit ćemo to i u ime naših čitatelja i baciti pogled u budućnost, par  mjeseci prije nego li 3. lipnja bude otvorena nova zračna luka koja će zamijeniti dvije dosadašnje, Schönefeld i Tegel.

Na sličnu ideju, došlo je više desetaka tisuća drugih zainteresiranih. Brojni nisu dobili tu mogućnost, a među 10 tisuća sretnika našlo se  i ime urednice Hrvatskog glasa Berlin. Tako vam o tome mogu izvijestiti tekstom i slikom, iz prve ruke.

Doživljaj je započeo u netom minulo subotnje jutro kod podzemne postaje Schönefeld. Pedantni organizator za ovu je prigodu svim sudionicima poslao vozne karte do mjesta susreta, mape, plan, upute …šta sve ne!
Na ovaj dan sudjeluje u probi oko 500 sudionika. Jedan dio sudionika testira zračnu luku na vanrednu okolnost, nesreću, a drugi  testiraju prolaz kroz službe zračne luke, čekiranje karata, prolaz kroz sigurnosni sustav sve do cilja, ulaza u zrakoplov.

Sve sudionike dočekalo je 12 posebenih autobusa. Omogućen je uvid u cijelu zračnu luku, pravi turistički pregled, svi sudionici osigurani su zaštitnim kacigama, posebnim brojevima, prepoznatljivom odjećom, zaduženjima, hranom. Autobus broj jedan u kojemu sam s drugih četrdeset sudionika, detaljno je slijedilo upute organizatora te smo svi zajedno testirali prolaz putnika i prtljage kroz sve službe do polijetanja. Dva puta sam ove subote „poletjela“ za Frankfurt i jednom za Brüssel!  Organizator se zanimao za detalje, mišljenje, zamjerke, utiske …

Još dva puta će do otvaranja, jednom u ožujku i jednom u travnju biti ovakvi probni dani … 3. lipanj je skoro pred vratima!

Pogled, učinjen i zabilježen okom kamere govori kako je još uvijek u budućoj zračnoj luci sve u izgradnji. Planirano je da kroz nju godišnje prolazi, najprije 24 milijuna putnika a potom i do 40 milijuna.
Načinih jedinstvenu fotografiju …onu na sred uzlete piste …jer to mi više nikada neće biti moguće …a u pozadini  novi kontrolni toranj. Visok je 70 metara i od njega je u Njemačkoj za deset metara viši tek onaj u Düsseldorfu. Beton na pistama je debljine metar i pol. I sve je još u nekoj završnoj fazi. Gradilište  je to  nezamislivih razmjera, čitav jedan grad.

Kakav dan! Proba je trajala od 10,30 do 16 sati. Tri puta smo iskušali funkcioniranje prolaza putnika i prtljage. Čak 12 tisuća kofera i putnih torbi prolazit će tim istim putem svaki dan. Sudionici su uživali u probi iako je sve povezano s višesatnim čekanjem i kretanjem. Organizator je sve sudionike po završetku pokusa, vratio na polazno mjesto, zahvalio prigodnim darovima. Nezaboravan doživljaj!

Nova zračna luka, vrata u svijet i nama je ovom prigodom pružila pogled u budućnost. Isitna …sve je još u izgradnji, u konturama. Hoće li se sve stići …uspjeti do zadanog roka?! Iako to sada sve izgleda i pomalo nevjerojatno …Nadamo se kako  hoće!
Izvanredan je moj utisak nakon subotnjeg probnog dana.  Kad (ili …ako!) 3. lipnja svijet obiđu slike s otvaranja Zračne luke Berlin Brandenburg Willy Brandt, uspjet ću …ne bez ponosa i divljenja …izustiti tek …bravo!!!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments