ZVJEZDANI OPROŠTAJ

IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE
piše: Sonja Breljak

Berlin/ Ma samo dođite …bit će to onako …malo okupljanje prijatelja, party …I ja navratih. Mjesto radnje je …Bristol Bar hotela Kempinski. A vrijeme …onako, kao za popodnevnu kavu ili čaj, između 15 i 18 sati. Nije „mirisalo“ na nešto veliko. Time iznenađenje bijaše samo još veće. Jer …eto, nakon pozdrava s nekdašnjom gradonačelnicom općine Charlottenburg-Wilmersdorf, Monikom Thiemen, koju poznajem od prije, zareda moje rukovanje i upoznavanje …Franz Friedrich Prinz von Preusen, pra pra unuk posljednjeg njemačkog cara, Peter Scholl Latour, poznati njemačko-francuski novinar i publicist, Otto Rehhagel, nogometni trener koji sad iz krize „vadi“ berlinsku Hertu, pa fotograf Stefan Maria Rother čije izvrsne umjetničke fotografije „gledaju“ sa zidova bara u kojemu je okupljanje, Wolfgang Rademann, poznati TV producent čije se serije “Klinika Schwarzwald” i mnogi od nas (usuđujem se reći …srednje dobi) sjećaju, Brana Durutović, Ingrid Roberet
Pa dobro, reći ćete, gdje to ti Sonja zaluta i upade i kakvu poveznicu ima(š) ili imamo mi na Hrvatskom glasu Berlin, s takvim društvom poznatih, slavnih i bogatih? E, imamo. Ta poveznica utkana je u naš Hrvatski glas Berlin.  Zove se Miroslav Harašić. A gore opisana svita uspješnih i poznatih tek je dio gostiju popodnevnog okupljanja u Bristol baru hotela Kempinski na poznatom berlinskom KuDammu, koje je u stvari svečani oproštaj uoči Harašićeva …ili kako u Kempinskom vole reći …Harryeva …odlaska u mirovinu.

A tako dakle, reći ćete …I sva ta svita poznatih tu je poradi odlaska u mirovinu našeg Mirka Harašića? Točno. Četrdeset je godina proveo u berlinskom hotelu Kempinski čija je povijest u Berlinu duga 60 godina. Počeo kao konobar 1972. godine a završio …kako na posjetnici stoji …kao “Manager Gobellin Hall”. Uvažen i uvažavan. Uspon od dna do zvijezda. Zvijezde je i posluživao i ugošćavao u Kempinskom. Sabrao u  decenijama svoga  rada brojne anegdote iz susreta s Romy Schneider, Elisabeth Taylor, Sophiom Loren, Richardom Burtonom …glumcima, političarima, poznatima, slavnima i bogatima.

Miroslav Harašić, rođen je 1946. godine, u Starom Gradu na otoku Hvaru. Otac pomorac a mati kućanica. Polazio je hotelijersku školu u Splitu …odlična škola, tvrdi i danas …započeo ugostiteljsku karijeru u hvarskom Heliosu ..i eto, onda se u sve to umiješala ljubav …
Miroslav je na Hvaru upoznao berlinčanku Carlu i život je dobio drugi smijer i drugi sadržaj. Prije 40 godina postao je stanovnik Berlina. I prije 40 godina …točnije 1. veljače ….jer takvi datumi se pamte zauvijek …započeo je s radom u Kempinskom …pisali smo već prije na Hrvatskom glasu Berlin.

Eto, tu sad pred nama (uz Hrvatski glas Berlin tu je, srećom i Danijel Glunčić, predstavnik Veleposlanstva RH), nakon više od 40 godina provedenih u Kempinskom stoji dostojanstveno Miroslav Harašić, dočekuje drage prijatelje, brojne poznate kojima je dugo u Kempinskom bio domaćin, prima darove u povodu odlaska u mirovinu, te sluša tople, pohvalne riječi njemu, kao kolegi, uposleniku, ugostitelju, radniku, čovjeku. Direktorica hotela, Birgitt Ullerich, pohvalnim je riječima punim topline i uvažavanja govorila o njegovu radu, vještini, njegovu smislu, maru i strasti za posao …
U ime kolega koje su i priredile sve za lijep oproštajni party, par riječi je rekao Andreas Jochem koji će u budućnosti raditi poslove što ih je tolike godine obavljao Miroslav Harašić. Posebno lijep bijaše govor šefa personala, Dircka Blumentahla koji se spomenuo anegdota iz Harašićeva rada …primjerice kako ga je Thomas Mann u jednoj svojoj knjizi nazvao “gospodar stola”, kako je redatelju Peteru Ustinovu svojim poliglotskim sklonostima i vještini, činio društvenu ugodu ili kako mu je glumac Jerri Lewis rekao:- Ja sam artist , ali Ti si veći!

-Za 40 godina, u kojima ste ulagali svoju radnu snagu u naše poduzetništvo, mi Vam od srca i toplo zahvaljujemo, rekao je na kraju govora Dirck Blumenthal.

Eto! Bilo je uzbudljivo i driljivo u Bristol baru hotela Kempinski. Miroslav Harašić bio je uistinu dirnut pažnjom nadređenih, uprave hotela, potom kolega pa uglednih gostiju od kojih neki poznaju Harrya i više decenija te su ovom prigodom, samo radi njega i njegova oproštaja od službe i odlaska u mirovinu, „potegli“ iz Bonna, Braunschweiga, Potsdama …
Tu je i bivši direktor hotela,  iz vremena  Harašićevih početaka u Kempinskom, Rudolf Münzter. Njemu se pripisuje zanimljiva opaska u radnim aktima Miroslava Harašića: –Vrlo nadaren za jezike. Dobar trgovac i od naših gostiju vrlo priznat i omiljen. Rastanak s njim bismo požalili!

Rastanak je sad ipak pred vratima. 40 godina proletje dok dlanom o dlan. A da rastanak sa Miroslavom Harašićev, prema Münzterovu predviđanju, ne bi u Kempinskom i  požalili, uprava hotela već se pobrinula. Naime, Mirko Harašić odlazi kroz koji dan na zasluženi odmor u rodni Stari Grad na otoku Hvaru. A po jesenjem povratku, tri puta tjedno će po šest sati na dan provoditi u Kempinskom kao savjetnik, kako bi hotelska usluga zadržala potrebnu, kvalitetnu i od gostiju naviknutu, luxuznu razinu. I dalje će on biti tu, ta njihova, kako rekoše …“duga koja spaja dva horizonta”.

Eto, kad se vrijedno i strastveno radi, ni nakon mirovine nema mirovanja. Takvi se  traže. Za takve ljude se prave zvjezdani oproštaji poput netom priređenog u čast našeg Mirka, Harrya iz Kempinskog na kojeg s pravom možemo biti ponosni. Nek glas o tome poleti i proširi se i sve do rodnog mu Staroga grada na sunčanom Hvaru gdje ga čeka njegovo najdraže more. Izbaci ono svoje sinove u svit a oni mu se, visoka, uzdignuta čela, ponosni na učinjeno, s ljubavlju vraćaju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dubravka Borić
11 years ago

Sritno Vam u penziji!

Daniel Glunčić, Berlin & Bonn

Wenn man nach einer “Personifizierung” der Aussage des ehemaligen Bundespräsidenten Theodor Heuss sucht, der einst sagte: “Mit Politik kann mann keine Kultur machen, aber mit Kultur Politik”, dann kommt man schnell auf Herrn Harašić. Auf seine eigenste Art und Weise, mit seiner Aufgeschlossenheit gegenüber vielen gesellschaftlichen und kulturellen Sachverhalten, ist Herr Harašić stets ein Botschafter seines Landes, aber auch ein herausragender Symphatieträger seines Arbeitgebers gewesen. Ruhestand? Nein, wir werden noch von unserem Miroslav hören. Alles, alles Gute und Gottes Segen bei den vielen Herausforderungen die noch vor Dir stehen, lieber Miroslav. Dein Daniel, II. Botschaftssekretär und Vorsitzender der Deutsch-Kroatischen Gesellschaft… Read more »

Ante Đuderija
Ante Đuderija
11 years ago

Sretno u mirovini, i neka traje ča duže!

Margita Vučetić
Margita Vučetić
11 years ago

Dragi Mirko, opet čestitke, opet bujica krasnih riječi za trajno sjećanje, izgovorenih od uprave hotela, dragih prijatelja, poznanika i svih koji su željeli biti u tvojoj blizini na dan tvojeg odlaska u mirovinu. Ma kakav odlazak, ispraćaj u mirovinu! Ma ovaj događaj, prekrasno predstavljen perom gđe Sonje Breljak, uopće ne sliči toj životnoj prekretnici, koja otvara vrata nekoj drugačijoj kvaliteti života, usporenog pokreta, opreznih koraka i sjetnih misli! Ma može biti i drugačije, kao na svečanom okupljanju u Bristol baru hotela Kempinski u Berlinu, vedro, srčano, neobično veselo i zvjezdano, zar ne Mirko! Pa ti se ne opraštaš sa svojim… Read more »

Sandra Mavrovic
Sandra Mavrovic
11 years ago

Postovani Gospon Mirko, drago mi je za Vas da je dosao dan vase mirovine nakon toliko godina rada . Sada cete imat vise vrimena da provedete na Vasem lipom Hvaru.
Zelim Vama i vasoj Obitelje sve najbolje.
Pozdrav od Sandrone iz Trilja

CERODISPANJA ha ha ha

Hajo Beuschel
Hajo Beuschel
11 years ago

Lieber Mirko,
willkommen im Kreis der Ruheständler. Wir sehen uns nächste Woche in Stari Grad.
Alles Gute Hajo

Jakša Maroević
Jakša Maroević
11 years ago

Dragi Mirko,
sa velikim zadovoljstvom sam pročitao ćlanak o tvojem odlasku u zasluženu mirovinu.
Kao starograjanin, neobićno sam ponosan na tvoju
blistavu karijeru.
Želim ti od srca puno zdravlja i sreće u mirovini, a poznavajući te, uvjeren sam da ćeš još puno korisnoga
napravit,i kako u novoj domovini, tako i u starom zavičaju.
Jakša Maroević,Stari Grad

branka luksic
branka luksic
11 years ago

Dragi prijatelju Mirko Došao je i taj dan da napuštaš aktivnu službu i ideš u mirovinu. Svijesni smo koliko če to za Tebe biti velika promijena u životu naročito za čovjeka koji je sa toliko pozitivne energije, osobnog šarma i stručnog znanja djelovao među ljudima sa kojima si radio i sa kojima si se poslovno i privatno družio dugi niz godina. Mi,Tvoji prijatelji, ponosni smo i na to, koliko si svojim radom, životnim stilom i UGLEDOM doprinio našoj zajedničkoj ljubavi -Starome Gradu-Paizu. Radujemo se zato, što ćemo u buduće imati više vremena i prilike da nadoknadimo ugodne trenutke našeg druženja.… Read more »

Josip Mayer
11 years ago

Poštovani gospodine Mirko

I, ako se ne poznajemo osobno neka vam bude sretno umirovljenje, i ako vjerujem da kod radnih i marljivih ljudi ni tada nema mira, uvjek se nešto nađe, što bi se rado promjenilo ili učinilo na bolje.
Ono što je meni posebno zapelo za oko …to je vaša gradonačelnica, Đurđica Plančić …Grada Staroga Grada. Na žalost malo ima takovih gradonačelnika u domicilu koji se ponose sa svojim iseljenicima. Ni sam vam nemogu opisati koliko mi se je dopala uz druge pojedince …ta njezina posebna čestitka.

lp-jm

Mira Perić, Stari Grad
Mira Perić, Stari Grad
11 years ago

Mirko, čestitam ti!! To što si ti bio Kempinskom sve te godine, to nije nitko drugi mogao postići. Sada uživaj u zasluženoj mirovini. Ovdje u Starom Gradu imaš sve što ti za to treba. Najvažnije dobre prijatelje.

Đurđica Plančić
Đurđica Plančić
11 years ago

Poštovani Mirko,
ponosimo se Vama. Želim Vam ugodne umirovljeničke dane. Srdačan pozdrav!
Đurđica Plančić
gradonačelnica
Grada Staroga Grada

Tonka Beuschel, Offenbach

Tako bi rado bila na Tvojoj festi i nazdravila sa tobom.To cu nadoknadit kad se vidimo na Starogrojskoj rivi.
Saznajem da te Kempinski jos uvjek treba, svoju “zvijezdu”. To je tvoja zasluga.
Uzivaj u novom vremenu kao umirovjenik i sve lipo pomalo bez prise.

Jakov Vranković,Koblenz

šjor Miroslave, sigurno vos poznajem, kada ste bili konobar u Heliosu, jubov vos je dovela u Berlin, kako vidim bili ste daleko dogurali to mi je posebno drogo, pa Forani smo. A sad kad ste u penziji imat ćete vrimena za uživat u Paizu. Lipote našega Fora i njigovih lipih mistih niko nemore zaminit. Naka von bude sa srićon i uživojte u penšijunu.